Nieuws
24 mei 2011 - Ron Smeets

Samsung moet onaangekondigde toestellen aan Apple geven

De juridische strijd tussen Apple en Samsung, over het feit dat de Amerikanen vinden dat de Koreanen de Galaxy S en Galaxy Tab (10.1) gekopieerd hebben van de iPhone 3GS en iPad zal zich nog wel even voortslepen.

Een Amerikaanse federale rechter, Lucy Koh, heeft nu besloten dat Samsung nu ook een vijftal in de VS nog niet beschkbare (of aangekondigde) toestellen, verpakkings- en marketing materiaal moet overhandigen aan de advocaten van Apple. Het gaat om de Galaxy S2, Galaxy Tab 8.9, Galaxy Tab 10.1, Infuse 4G, en 4G LTE of "Droid Charge".

De reden hiervoor moge duidelijk zijn. De advocaten van Apple willen nader onderzoek doen om te bepalen of de 'kopieeractie' van Samsung zich beperkt tot de Galaxy S en Tab 10.1 of dat de Koreanen nog meer Apple look-a-like producten gepland heeft staan. Volgens de rechtbank heeft Apple voldoende 'bewijs' geleverd om te mogen concluderen dat Samsung nog meer toestellen in ontwikkeling heeft die erg veel op die van Apple lijken. Maar daarbij werd uitdrukkelijk ook vermeld dat de rechbank nog geen oordeel velt over het feit of de Samsung toestellen inderdaad kopieen genoemd mogen worden.

Letterlijk zei de rechter het volgende: "Although the Court expresses no opinion on the merits of Apple's claims, the Court notes that Apple has produced images of Samsung products and other evidence that provide a reasonable basis for Apple's belief that Samsung's new products are designed to mimic Apple's products." En verderop in de uitspraak staat nog: "In particular, the design and appearance of Samsung's forthcoming products and packaging are directly relevant to Apple's trademark, trade dress, and design claims. Because these claims are subject to consumer confusion and "ordinary observer" standards, the products themselves and the packaging in which they are sold are likely to be central to any motion for preliminary injunction,"

Samsung was, begrijpelijk, niet blij met deze beslissing en stelde dat men liever niet ziet dat hun producten voor een dergelijk onderzoek bij Apple terechtkomen. Het feit dat het gaat om nog niet aangekondigde of beschikbare (in de VS althans), en dus deels geheime, toestellen maakt het besluit van de Amerikaanse rechtbank extra pikant. Daarom heeft de rechter in kwestie beslist dat de producten en al het materiaal aan het externe advocatenbureau van Apple overhandigd moeten worden. Nah ja, alsof dat betekent dat ze niet door Apple zelf 'ontleedt' gaan worden ;-) Ik ben benieuwd of Samsung nu op haar beurt ook Apple producten gaat opvragen om haar counter claim nog wat meer kracht bij te zetten ;-)

De uitspraak (PDF), via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.