Nieuws
01 februari 2018 - Ron Smeets

Samsung Mobile verkoopt minder, maar wel duurdere, toestellen Galaxy Niote8 zorgt voor meer winst maar de omzet daalde twee kwartalen op rij

Samsung heeft vandaag de meest recente kwartaal- en jaarcijfers bekend gemaakt. Voor de mobiele divisie van de fabrikant was het laatste kwartaal van 2017 goed en winstgevend, maar wel met een kleine aantekening. Er werden in totaliteit namelijk minder toestellen verkocht. Samsung geeft (nog) geen exacte aantallen maar zegt wel dat de daling te wijten is aan het feit dat er minder goedkopere toestellen over de toonbanken gevlogen zijn. De fabrikant zag de verkoopcijfers van de duurdere modellen juist stijgen. Daarbij wordt de Galaxy Note8 als voorbeeld genomen. Niet heel erg vreemd natuurlijk want dat toestel kwam vlak voor het vierde kwartaal op de markt. Toch daalde de omzet van de mobiele divisie wel voor het tweede kwartaal op rij. Vergeleken met een jaar geleden steeg de omzet, maar ook dat is logisch want toen zat Samsung nog midden in het Note 7 debacle.

Samsung spekt de kas ook in 2017
Als geheel boekte Samsung in 2017 een totaalomzet van zo’n 179 miljard Euro. Vergeleken met een jaar eerder een stijging van ruim 18% Met die omzet werd een winst behaald van iets meer dan 40 miljard Euro en ook dat is een forse stijging ten opzichte van rampjaar 2016; +90% om precies te zijn. Samsung Mobile (IM) boekte in 2017 een omzet van 84.8 miljard euro en een winst van 8.88 miljard. Vergeleken met 2016 is ook dat een beter resultaat, maar geen heel erg spectaculaire stijging; 6% meer omzet en  10% meer winst. De stijging van de winstmarge zou dan dus te wijten zijn aan de betere verkoopcijfers van duurdere smartphones zoals Samsung zelf zegt.

2018 wordt het jaar van de flexibele schermen
Zoals gewoonlijk bij de presentatie van jaarcijfers kijkt Samsung ook naar de verwachtingen voor het nieuwe jaar. Ten eerste verwacht de fabrikant dat de mobiele divisie in het eerste kwartaal weer een omzet- en winstijging zal mogen bijschrijven. Als die verwachting uitkomt dan zal daar niet alleen de Galaxy Note8 hebben gezorgd, maar toch zeker ook de Galaxy S9 en S9+ die over enkele weken in Barcelona onthuld worden en naar verwachting nog dit kwartaal in de winkels verschijnen. Maar dat is niet de enige verwachting die Samsung uitspreekt. 2018 wordt volgens de Koreanen het jaar van de definitieve doorbraak van OLED schermen. Daarbij zal ook de ontwikkeling van flexibele en opvouwbare schermen een grote rol spelen.

Meer smartphones en winst blijven maken (duh!)
Verder zet Samsung voor haar Mobile divisie in op het een groei van high-end toestelverkopen en het handhaven van de winstmarges op low-end en mid-range smartphones. Die doelstelling klinkt niet echt als een grote verrassing. Dat willen alle smartphone fabrikanten immers wel; meer toestellen verkopen en winst blijven maken. Helaas is dat in de huidige markt maar voor weinigen weggelegd, getuige het feit dat Samsung en Apple samen al jaren meer dan 95% van alle smartphone winsten opsnoepen. De kruimels worden verdeeld onder de tientallen andere merken met Huawei, Xiaomi en Oppo voorop.