Nieuws
03 december 2011 - Ron Smeets

Samsung Mobile op koers om wereldmarktleider te worden?

Tijdens de Nederlandse presentatie van de Galaxy Nexus (die volgende week ook bij ons in de winkels zal liggen) werd door Samsung al gemeld dat het marktaandeel van de Koreaanse fabrikant in ons kikkerlandje inmiddels naar eenzame hoogte gestegen is.

In ons kikkerlandje heeft Samsung op dit moment bijna de helft van de totale mobiele markt in handen, maar ook in de smartphone- en Android segmenten zijn de Koreanen (verreweg) 'nummer 1'.

Gisteren werd ook bekend dat Samsung in de VS de afgelopen zes maanden ook al de nummer 1 telefoonverkoper is. Momenteel met een marktaandeel van 25.5%. Wereldwijd is Samsung ook al de nummer 1 smartphone verkoper met een marktaandeel van 23.8% (Q3 2012). Overall (smart- en featurephones) moeten de Koreanen Nokia nog altijd voor zich dulden (zie de eerste tabel in dit artikel), maar voor hoe lang nog? De voorsprong van Nokia is nog aanzienlijk (23.9% vs 17.8% voor Samsung), maar een jaar geleden (Q3 2010) was dat nog 28.2% (Nokia) tegenover 17.2% voor Samsung en in Q3 van 2009 leek Nokia zelfs helemaal nog niet in te halen (36.7% vs 19.6%).

Opvallend is wel, als je kijkt naar deze cijfers en het verloop, dat Samsung's wereldwijde marktaandeel de afgelopen twee jaar ook ietwat gedaald is. Vooral tussen 2009 en 2010. Dit had (en heeft) vooral te maken met het feit dat steeds meer andere (lokale) spelers in bepaalde landen een groter marktaandeel weten te bemachtigen. Echter, het marktaandeel van Nokia holt al twee jaar zo hard achteruit dat de vraag of Samsung op weg is naar de wereldmarktleider positie meer dan gerechtvaardigd is. De afgelopen 12 maanden steeg Samsung's marktaandeel weer licht.

Een ander, voor Nokia, zorgelijk feit is dat de Finnen in hun eigen land ook niet meer de eerste keuze zijn. Finse analisten hebben namelijk becijferd dat het smartphone marktaandeel van Nokia in de afgelopen 12 maanden van 76% gedaald is naar 31%. Ofwel meer dan een halvering in een, overall, fors groeiende markt. Samsung is ook de grote winnaar in Finland. De Koreanen zagen hun smartphone marktaandeel tussen Q3 2010 en Q3 2011 van 3% naar 25% stijgen.

Als de daling van Nokia doorzet, dan verwacht ik dat Samsung ergens in 2012 de nummer 1 positie, wereldwijd, van Nokia kan overnemen. De komende maanden en kwartalen worden allesbepalend daarvoor. Als Nokia met haar Lumia (Windows Phone) toestellen inderdaad een terugkeer op het smartphone toneel weet te bewerkstelligen, dan kunnen de Finnen er mogelijk nog in slagen Samsung van zich af te slaan, anders is de Koreaanse 'wereldheerschappij' in de mobiele telefoonmarkt (smart- én featurephones) nog slechts een kwestie van tijd. Wet denken jullie? Wordt Samsung de nummer 1 mobiele telefoonfabrkant van de wereld, of blijft die positie in handen van Nokia? Let's discuss ;-))

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.