Toestellen
03 mei 2012 - Johan Voets

Samsung lanceert Galaxy S3

Het begon allemaal "fun & games", met het uitdelen van appels in de bus die onderweg was om een Nederlandse persdelegatie naar het Samsung Unpacked Event te brengen. Maar na een gemoedelijke lunch werd het 's-avonds bittere ernst. De opening van het event liet geen twijfel over: "What do you expect from the next Galaxy?". Zoals verwacht kondigde Samsung zijn nieuwste troef aan in de strijd om de smartphonemarkt: de Galaxy S3.

Overdag hielden de betrokken medewerkers de loppen stevig op elkaar. Er zou "een belangrijke productlaunch" plaatsvinden, maar wat precies werd nimmer over gesproken. Dat de S3 er zou komen, stond als een paal boven water voor het reisgezelschap. Druk gespeculeerd werd er vooral over de extra toevoegingen: wel of geen keramische behuizing en zou Samsung komen met een eigen variant op Apple's iCloud?

Volgens host Suzi Perry bleek dat uit gebruikersonderzoek niet dat consumenten wilde weten wat de nieuwe Galaxy kon, maar vooral hoe hij dat ging doen: "It's not what it should do, but how it does it". De nieuwe Galaxy is geïnspireerd door de natuur, maar is volledig gericht op intuïtief mensenlijk gebruik. Daarover is de pay-off duidelijk: "designed for humans".

In een serie van schitterend vomgegeven video's presenteerde Samsung de diverse intelligente toepassingen die de nieuwe Galaxy biedt. Zoals Smart Sleep, een functie die gebruikt maakt van twee frontcamera die eyetracking toepassen. Samsung's variant op Apple's Siri heet SVoice, maar lijkt op het eerste gezicht beter in te spelen op natuurlijk taalgebruik. Direct call maakt gebruik van bewegingsensoren: ben je een sms aan het sturen naar je lief? Lift je telefoon naar je oor en de Galaxy belt direct het nummer. 

Ook op social gebied een aantal slimme toepassingen in de telefoon: S Beam is de geupgrade variant van de NFC techniek die Samsung ook al in de Nexus presenteerde. Plaats je Galaxy in de buurt van een andere en deel snel content. Voor het delen van content over meerdere platformen ontwikkelde Samsung de AllCast functie waarmee je - in combinatie met een Allcast Dongle - content kan delen naar tv-schermen of monitoren.

AllShare Play maakte van de geruchten eerder op de dag waarheid: een cloudbased opslagsysteem waarmee je content vanaf andere hardware - je laptop of PC thuis - kan streamen vanaf je Galaxy S3. Aanvullend komen er ook SDK's voor developers, zodat nieuwe apps ook gebruik kunnen gaan maken van deze "remote storage" systemen.

De specificaties van het nieuwe vlaggenschip van Samsung liegen er niet om: een 1280x720 Super Amoled-scherm van liefst 4,8" en een aantal forse wijzigingen. Maar vooral onder dat scherm imposante hardware: een eigen Exynos processor - vier kernen op één chip - geklokt op 1,5 ghz.

De 8 megapixel camera biedt een scala aan opties waaronder burst shots en best photo selecties. Om dat alles te voeden moet er natuurlijk wel een stevige batterij in. Volgens Samsung houdt de nieuwe 2100 mAh batterij het liefst 30% langer uit dan alle andere smartphones. 

Uiteraard kun je binnenkort een volledige recensie verwachten van dit nieuwe powerhouse van Samsung!