Nieuws
22 juni 2011 - Ron Smeets

Samsung krijgt iPhone 5 en iPad 3 niet op voorhand te zien

In de nu al slepende ruzie tussen Apple en Samsung over de vermeende kopieerpraktijken van de Koreaanse fabrikant met betrekking tot de iPhone 3GS (Samsung Galaxy S) en de iPad 2 (Samsung Galaxy Tab 10.1) heeft de Amerikaanse fabrikant vandaag een klein succesje behaald.

Een Amerikaanse rechter heeft de claim van Samsung waarin de fabrikant vroeg om de iPhone 5 en iPad 3 op voorhand te kunnen zien afgewezen.

Samsung had dit verzoek bij de rechter ingediend als reactie op de rechterlijke beslissing dat de Koreanen zelf een aantal onaangekondigde producten op voorhand aan Apple moet laten zien. De reden dat Samsung's verzoek om de iPhone 5 en iPad 3 voor aankondiging te kunnen zien afgewezen werd heeft volgens de rechter te maken met het feit dat Apple niet de van kopieerpraktijken betichtte partij is.

Op zich een plausibele verklaring, maar het zal zeker ook geholpen hebben dat het verzoek door een Amerikaanse rechter behandeld werd ;-)) Tsja, dan had Samsung haar claim maar in Korea moeten indienen, als dat juridisch mogelijk was. Ik ben geen jurist dus ik weet niet of dat een reële optie was. Hoe dan ook, de ruzie tussen Samsung en Apple lijkt voorlopig nog lang niet voorbij en ik ben benieuwd waar de advocaten en juristen van de twee kemphanen nu weer op broeden ;-)

Toch bevatte de beslissing van de Amerikaanse rechter ook wat goed nieuws voor Samsung. In haar uitspraak zinspeelde de rechter namelijk ook op een mogelijke beslissing in het voordeel van de Koreanen omtrent Apple's eis om de verkoop van de gewraakte Samsung producten in de VS stop te zetten. Een dergelijke claim van Apple zou kunnen betekenen dat de fabrikant zelf, in de toekomst, ook met dergelijke argumenten en claims te maken kan krijgen. De rechter verwoordde het als volgt. "Samsung is free to argue, for instance, that there is little likelihood of confusion because consumers will not encounter its products side-by-side with the iPhone 4 or iPad 2, but rather with Apple's next generation iPhone and iPad. Similarly, as to proximity, Samsung is free to argue that because the iPhone 4 and iPhone 2 will soon be outmoded and reduced in price, they are not being sold (or very soon will not be sold) to the same class of purchasers who are likely to buy new Samsung products. By choosing to allege infringement only of its current products, Apple opens itself up to these arguments." Feitelijk zegt de rechter dus dat Apple voorzichtig moet zijn met een dergelijk verzoek. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.