Wearables
31 augustus 2016 - Ron Smeets

Samsung Gear S3 Classic en Frontier gepresenteerd De twee nieuwe slimme horloges van de Koreaanse fabrikant hebben duidelijk een upgrade ontvangen

Samsung heeft zojuist in Berlijn twee nieuwe smartwaches gepresenteerd. Of beter gezegd, een opvolger van de Gear S2 met duidelijk betere specs die in twee uitvoeringen, de Gear S3 Classic en de Gear S3 Frontier, dit najaar in de winkels zullen verschijnen.

De kans is echter weer groot dat Samsung ook deze slimme horloges weer gaat bundelen in aanbiedingen in combinatie met de Galaxy S7 (Edge) of Note 7. Dat is, mede omdat de populariteit van smartwatches niet zo 'sky high' gaat als verwacht, nu eenmaal de enige manier om deze gadgets bij de massa om de pols te krijgen.

Maar goed, kijkend naar de nieuwe Gear S3 modellen dan valt op dat ze een fractie groter zijn dan hun voorgangers. Het scherm is nu 1.3 inch groot en heeft nog altijd een resolutie van 360 x 360 pixels. Waar ik echter nog veel meer van verwacht is de grotere accu. Die heeft namelijk ruim de helft meer capaciteit dan die van de Gear S2. Met 380mAh moet het halen van drie dagen op één acculading eigenlijk geen probleem meer vormen.

Daarbij moet wel aangetekend worden dat Samsung ook meer functies, die allemaal ook weer stroom verbruiken, in de Gear S3 gestopt heeft. Zo is er nu een interne speaker die gebruikt kan worden om muziek af te spelen. Nieuw zijn ook de hoogtemeter en ingebouwde GPS antenne.

De processor is niet veranderd. Dat is nog steeds een 1GHz dual core rekenchip. Wel heeft Samsung er meer RAM in gestopt; 768MB in plaats van 512. Voor de opslag van bestanden en dergelijke is nog steeds 4GB beschikbaar. Beide horloges draaien op Tizen versie 2.3.2 en zijn waterdicht en stofbestendig (IP68).

Toch is er één belangrijk verschil tussen de Gear S3 Frontier en Classic. De eerste is namelijk voorzien van 3G en 4G support. Dat betekent dus dat die, net als de allereerste Gear S, ook geschikt is om mee te bellen. Of dat veel gebruikt gaat worden is nog maar de vraag. Een overzicht van alle specs vind je hieronder.

Tot slot is de prijs van de nieuwe Gear S3 modellen ook nog even het vermelden waard. Mocht je ze niet bij een nieuwe smartphone, TV of ander Samsung gadget krijgen, dan zul je er 399 euro voor moeten neertellen. Dat is de adviesprijs en we weten van Samsung dat die doorgaans edelijk snel na de winkellancering al aan het dalen slaat ;) Er zit overigens geen verschil in prijs tussen het model mét (Frontier) en zonder (Classic) 4G support.

Helaas was er op het moment dat ik dit schreef nog geen officieel beeldmateriaal beschikbaar. Ik ben op dit moment bij de Samsung perspresentatie aanwezig om wat kiekjes van beide slimme horloges te maken en die voeg ik dan later op de avond toe aan dit artikel. Dan zal ook blijken of ze er in werkelijkheid beter uit zien dan die kermis horloges op eerdere gelekte afbeeldingen ;)

UPDATE (07u45): Zelfgemaakte kiekjes van de nieuwe Gear S3 toegevoegd.

Een overzicht van alle specs van de nieuwe slimme, Gear S3, horloges van Samsung:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.