Tablets
29 oktober 2015 - Ron Smeets

Samsung Galaxy View; geen tablet maar een 18.4 inch Web TV

Samsung heeft gisteren de Galaxy View onthuld. Aanvankelijk werd in het geruchtencircuit aangenomen dat dit een tablet van 18.4 inch zou zijn. De naam Galaxy en het feit dat hij op Android (5.1 Lollipop) draait waren daar natuurlijk de meest duidelijke aanwijzingen voor. Echter, de Galaxy View ziet er wel uit als een mega Samsung tablet, maar Samsung zet dit toestel als een draagbare WebTV in de markt. Een nieuwe categorie volgens de Koreaanse fabrikant en Nederland is de eerste Europese markt waar hij, eind november, in de winkels verschijnt.

Draagbaar is overigens een relatief begrip. De Galaxy View heeft weliswaar een ingebouwd handvat die tevens dienst doet als standaard om hem zowel in liggende als staande positie te kunnen neerzetten (of leggen), maar hij weegt ruim twee en een halve kilo en het handvat/standaard kan niet ingeklapt worden. Ofwel, als je hem oppakt om mee te nemen dan gaat dat niet al te soepel. Zie ook de foto hieronder.

De specs van de Galaxy View zijn natuurlijk niet heel erg spannend wanneer je hem als TV gaat gebruiken. Voor de verbinding kun je gebruik maken van de ingebouwde WitFi. Hij heeft geen 4G support, voor mobiele dataverbindingen, aan boord. De accu heeft een capaciteit van 5700 mAjh. Volgens Samsung voldoende om acht tot negen uur TV of video te kunnen kijken. De 32GB intern geheugen kun je gebruiken om eigen (video) content op te slaan; denk aan films, series en dergelijke die je onderweg wilt kijken wanneer je geen WiFi verbinding hebt.

Het startscherm toont verschillende videodiensten op een centrale plek en maakt het hiermee voor gebruikers een stuk eenvoudiger om de nieuwste content snel te vinden en te bekijken. Naast video, muziek en gaming biedt de Galaxy view ook de mogelijkheid voor videobellen.

Het 18.4 inch AMOLED scherm heeft een resolutie van 1920 x 1080, full HD. Dat is prima voor TV, streaming (online) video en Skype (met de 2.1 megapixel front camera) maar het houdt natuurlijk niet over. De reden dat er geen QHD, of zelfs 4K scherm ingebouwd is heeft volgens Samsung alles te maken met de prijs van het apparaat. Ondanks alles kost hij echter nog altijd 699 euro. Voor een 18.4 inch tablet met octa core processor (1.6Ghz) en 2GB RAM is dat misschien niet zo heel erg veel, maar voor een draagbare (Web)TV wel. Een 21 of 24 inch LCD of LED TV heb je immers al voor een paar honderd euro. Koppel daar een Chromecast aan en je bent waarschijnlijk voor minder dan de helft ook klaar. Het voordeel van de Galaxy View is dan het handvat en gewicht. Daarvoor betaal je dan wel het dubbele.

Enfin, ik ben benieuwd of de Galaxy View een succes gaat worden. Eind november kun je hem in de winkels verwachten. Niet bij de Phone House, Belcompany, Typhone of een van de providers telecom shops, maar gewoon online en bij de Media Markt.