Toestellen
28 oktober 2010 - Marc Wielaert

Samsung Galaxy Tab: eerste indruk

Gisteren presenteerde Samsung met gepaste trots de Galaxy Tab aan de Nederlandse gadgetpers. Het is de eerste tablet op het Android platform van een belangrijke  producent in de markt, en ook daarom een device waar erg naar uitgekeken wordt. De vraag of het “een mogelijke iPad killer” is lijkt niet direct aan de orde, want de Galaxy Tab staat stevig op eigen benen. Hier een indruk na 24 uur.

Onlangs heb ik hier een uitgebreide review geschreven over de Dell Streak. Ik keek dus bijzonder uit naar Samsung's Galaxy Tab, en niet alleen vanwege het grotere formaat. Om daar toch mee te beginnen: de Galaxy Tab (met 7 inch displaydiagonaal) is groter dan Dell's Streak (5 inch) en kleiner dan Apple´s iPad (9,7 inch). De Streak zien velen toch nog als kingsize smartphone, omdat je ‘m met de hand aan je oor kunt houden en er "headsetfree" mee bellen. Voor de Galaxy Tab en de iPad geldt dat niet meer.

De Galaxy Tab kan je echter wel met één hand vasthouden, en steek je makkelijk in de binnenzak van je colbert of jack – en daarvoor is de iPad te groot. Dat handzame formaat beschouw ik als één van de grote voordelen van de Galaxy Tab ten opzichte van zijn grotere concurrent. Daar moet ik direct eerlijk bij zeggen dat ik zelf nooit met een iPad gewerkt heb, maar van gebruikers in mijn omgeving merk ik dat de iPad per sé een tas eist om hem te vervoeren. Natuurlijk is dat geen bezwaar als je ervoor gekozen hebt. Maar bij de Galaxy Tab is het geen vereiste, en kan je zelf voor tas of binnenzak kiezen. Wie nog geen iPad heeft maar wel aan een tablet denkt, kan die keuze in de overweging mee nemen.

Display

Hij is dus kleiner dan de iPad, maar is het display té klein? Naar mijn idee niet. Anders dan waar sommigen op gehoopt hadden heeft Samsung de Tab niet met een “super AMOLED” display uitgerust, maar met een helder TFT-LCD scherm. Dat is gelukkig een capacitief scherm, en niet resistief – het werkt dus met lichte aanrakingen van de vingertoppen. Aan helderheid laat de Galaxy Tab niets te wensen over. Voor wie de “automatisch helderheid” soms wat te dof vindt kan die handmatig nog op een hogere intensiteit instellen. Dat kost meer accucapaciteit, en ook al is de Galaxy Tab voorzien van een exemplaar met maar liefst 4000 mAh, is het bij intensief gebruik toch raadzaam om hem ’s nachts van verse stroom te voorzien, anders haalt hij het eind van de volgende dag waarschijnlijk niet zelfstandig. Laat duidelijk zijn dat hij over het algemeen ’n goedgevulde dag probleemloos aan blijkt te kunnen.  

Design

Het display van de Galaxy Tab is niet het enige dat direct na het uitpakken een positieve indruk maakt. Het design is efficiënt, maar zeker ook stijlvol. Het display is zwart omrand, met de merknaam aan de bovenzijde en vier softbuttons (menu, home, back en zoek) aan de onderkant. Aan de rechter zijkant bevindt zich de powerbutton en de volumetoets. Daaronder vind je de slots voor simkaart en microSD. De achterkant van de Tab is van een wit, vrij hard plastic, waarvan ik het vermoeden heb dat je er voorzichtig mee moet omgaan om oppervlakkige krassen te vermijden. Op dit moment zijn nog geen beschermhoesjes verkrijgbaar, maar Samsung heeft al diverse exemplaren kunnen laten zien – van al dan niet uitklapbare backcovers tot lederen sleeves.  

De Tab is net geen 12mm dik en met 380 gram licht voor z’n formaat. Hij is duidelijk “verticaal” gedacht, maar het scherm kantelt uiteraard mee als het nodig is om ‘m in landscape mode te gebruiken, bijvoorbeeld bij het bekijken van foto’s of video, of het spelen van games. Dankzij een aantal voorgeïnstalleerde video’s blijkt het display uitstekend geschikt om er onderweg, op de bank of in bed speelfilms op te bekijken. De player ondersteunt de formaten MPEG4, H.263, H.264 en Divx/Xvid. Aan de onderzijde van de Tab zitten twee speakers en ook op hoger volume is de geluidskwaliteit voldoende, al is in meer luidruchtige omgevingen vanzelfsprekend een headset aan te bevelen.

Connectie

Aan de onderkant van de Tab is bovendien net als bij de Dell Streak een brede input te vinden voor de kabel voor stroom en data, dus géén mini-USB. Dat betekent dat je niets hebt aan je in de loop der tijd opgebouwde verzameling mini-USB kabeltjes. Het moet met dat ene meegeleverde (en bovendien vrij korte) snoer, of je zal zelf moeten zorgen voor extra exemplaren. Dat is knap frustrerend, maar het kan volgens Samsung niet anders om de 4000 mAh accu van stroom te voorzien. Daarnaast maakt deze keuze met de 30 pins connector meteen "Full HD out" mogelijk. Zo kan je dus films die je op de Tab meeneemt ook op andere beeldschermen vertonen als deze geen AllShare ondersteunen (Samsung’s benaming voor DLNA draadloze dataoverdracht).

Net als de iPad heeft ook de Galaxy Tab geen standaard USB ingang voor bijvoorbeeld een memorystick. Maar de Tab heeft wél een slot voor micro-SD, waarmee de capaciteit kan worden uitgebreid met maximaal 32GB. Wie veel video of muziek bij zich wil hebben, kan dus in totaal 64GB aan opslag realiseren, want de Galaxy Tab zelf wordt met maximaal 32GB intern geheugen geleverd.

Prijs

De grootste opslagcapaciteit van 32GB kost je 100 euro meer dan die van 16GB, wat relatief duur is voor het verschil, maar dat is aan de gebruiker. Die zal in veel gevallen toch al even de wenkbrauwen fronsen bij het prijskaartje, want de Galaxy Tab begint met een adviesprijs van €749 voor de 16GB versie. Die prijs kan natuurlijk sterk worden beïnvloed in combinatie met een abonnement. Dat geldt trouwens ook voor de kleinere, eerder genoemde Dell Streak die met een adviesprijs van €599 (en 8GB intern geheugen) ook al niet goedkoop genoemd kan worden.

Toch dringt de vergelijking met de iPad zich hier op: een 16GB versie met WiFi én 3G kost €499 €599, maar die is dan ook niet meer uitbreidbaar. Wil je ’n iPad in de 32GB versie dan betaal je €699. Met de Galaxy Tab haal je die hoeveelheid makkelijk door 16GB intern te combineren met 16GB micro-SD card, maar de losse verkoopprijs is dan nog altijd hoger dan die van de iPad. Om de vergelijking af te ronden: 64GB is de maximale capaciteit van een iPad en kost €799, terwijl de Galaxy Tab met 32GB bij €849 begint, en dan heb je nog een 32GB microSD nodig… Met andere woorden: voor ’n losse iPad betaal je minder dan voor een losse Galaxy Tab. Of het dat prijsverschil waard is hangt van jezelf af.

Verschillen

Naast het displayformaat en het gewicht, is een belangrijk verschil met de iPad dat de Galaxy Tab is uitgerust met dat microSD slot. Je kan de 16 of 32GB versie dus gebruiken als “basis” en je data-behoefte verder uitbreiden met meerdere (en bovendien relatief goedkope) microSD kaarten. Daarnaast is de Galaxy Tab voorzien van twee ingebouwde camera’s  - een aan de achterzijde van 3MP voor snapshots, en een frontcamera van 1,3MP om videobellen mogelijk te maken. De camera aan de achterzijde schiet buiten hele aardige foto’s, maar binnen laat de bruikbaarheid te wensen over, ook al heeft Samsung het toestel voorzien van een flits. Bovendien mist de camera autofocus. De frontcamera voor videobellen of –conferencing heb ik helaas nog niet kunnen testen.

Afgezien daarvan is wat mij betreft het belangrijkste verschil met de iPad: de draagbaarheid. Ik heb het al eerder vermeld: de Galaxy Tab kan je gewoon altijd bij je dragen, iets wat ik in mijn omgeving niet merk bij wie een iPad heeft. Het gemak om dit tablet altijd bij je te hebben kan een reden zijn om er de voorkeur aan te geven (zoals het kleinere display van de Galaxy Tab een reden kan zijn te kiezen voor de iPad). En om nog een open deur in te trappen: de Galaxy Tab draait op Android 2.2, een platform dat inmiddels niet alleen officieel de 100.000 apps gepasseerd is, maar dat ook Flash 10.1 ondersteunt. Ook die internetervaring kan een doorslaggevend argument zijn voor de Galaxy Tab. Voor overtuigde gebruikers van het Apple platform ligt de keuze vanzelfsprekend voor de hand (en had deze tablet er ook nooit hoeven komen).

Bellen met de Galaxy Tab kan zonder headset, maar dat werkt bepaald niet ideaal en je hele omgeving luistert bovendien mee – het model is nu eenmaal niet ontworpen om zonder headset mee te bellen. Mét de meegeleverde headset gaat het natuurlijk goed, en ook kan je gebruik maken van een Bluetooth headset. Dat laatste is vermoedelijk de meest praktische wijze om er mee te bellen, zo laat Samsung ook in een vrolijk lifestyle shot zien.

Tot slot

Is de Galaxy Tab niet gewoon een hele grote Galaxy S? Wat mij betreft niet, al is de hele user interface op het eerste gezicht bijna als onder een vergrootglas gelegd. Maar dat wil niet zeggen dat het “hetzelfde, maar dan groter” is. De gebruikerservaring is wezenlijk anders met een zoveel groter display. Je merkt dat bijvoorbeeld ook aan de verschillen in de manier waarop Samsung de agenda en e-mail client heeft vormgegeven. De agenda werkt met een indeling in tab-bladen voor dag, week, maand en lijst buitengewoon praktisch, de e-mail client oogt ’n beetje zoals je gewend bent van PC of laptop als je de Tab horizontaal gebruikt (dus met het berichtenoverzicht links, en de inhoud van de berichten rechts in het scherm).

Dat is echter al deel van een groot aantal aspecten van de Galaxy Tab waar we hier in een latere review uitgebreider op terug zullen komen, zoals ook de aparte app die Samsung voor de digitale boeken van Bol.com in het vooruitzicht heeft gesteld nog niet getest kon worden, omdat deze pas in November beschikbaar komt. Deze eerste indruk is vooral bedoeld voor degenen die aarzelend in de startblokken staan: de Samsung Galaxy Tab is vanaf zaterdag verkrijgbaar.

Over de auteur: Marc Wielaert