Toestellen
25 februari 2014 - Ron Smeets

Samsung Galaxy S5; vooral meer van hetzelfde

Zoals verwacht heeft Samsung afgelopen avond in Barcelona de Galaxy S5 gepresenteerd. Volgens de fabrikant hebben ze dit keer de nadruk gelegd op dat wat voor de gebruikers het belangrijkst is. Samsung denkt dat mobiele tools en apps die de gebruiker van de Galaxy S5 inspireren en ondersteunen bij het verbeteren van het dagelijkse leven. Pfew, dat klinkt wel heel erg ambitieus voor een smartphone.

In de praktijk betekent het onder andere dat de Galaxy S5 een betere, 16 megapixel, camera heeft voor het snel, een foto nemen duurt nu minder dan 0.3 seconden, vastleggen van belangrijke momenten. Verder heeft de camera ook diverse instel opties om de kwaliteit van gemaakte foto's tijdens de opname al (positief) te beinvloeden. Volgens Samsung is LTE (4G) ook een belangrijke factor voor het verbeteren van ons alledaagse leven met smartohones.

Samsung Galaxy S5

Een derde aandachtspunt is onze fitheid. De Samsung Galaxy S5 is daarvoor uitgerust met diverse sport monitoring functies, S Health 3.0, zoals een stappenteller, dieet schema's en een hartslagmeter. Die laatste zit op de achterzijde en door je vinger er op te houden wordt je hartslag gemeten.

Het toestel is ook water- en stof afstotend. Letwel, hij is niet zo waterdicht dat je hij mee onder de douche of in een zwembad kan. De zogenaamde IP67 certificering betekent dat je het toestel met een gerust hart tijdens het sporten (zweet) bij je kunt dragen of er mee door de regen kunt (hard)lopen.

Eerder werd al volop gespeculeerd dat de Galaxy S5 ook een vingerafdruk scanner zou hebben. Die zit er dus ook in. Om het toestel te ontgrendelen kun je er dus voor kiezen (het hoeft niet) om dat met behulp van je vingerafdruk te doen. Voor het scherm heeft Samsung gekozen voor een 5.1 inch full HD (1920 x 1080) Super AMOLED model. De processor is een 2.5GHz quad core chip, zonder dat vermeld wordt of het een Qualcomm of ander merk is. Exynos zal het niet zijn, want dan had Samsung het er zeker bij gezet. De volledige lijst met specificaties kun je op de volgende pagina bekijken. Daar staan ook nog wat meer afbeeldingen van het toestel.

Wat al jaren een belangrijk verbeterpunt is van smartphones in het algemeen is het uithoudingsvermogen van de accu. De Galaxy S5 heeft een 2800 mAh accu die voldoende stroom zou leveren voor twee dagen gemiddeld gebruik. Nieuw is de speciaal ontwikkelde batterijbesparing. In de Ultra Power Saving Mode kan het toestel nog 24 uur 'online' blijven doordat zo ongeveer alles wordt uitgeschakeld of in 'spaarstand' gezet wordt. De meeste stroom wordt dan bespaard doordat het scherm naar een zwart-wit modus schakelt.

Uiterlijk is de Galaxy S5 niet veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Kijkend naar het toestel kreeg ik toch sterk de indruk dat Samsung, als marktleider, het niet meer aandurft om te veel (in eens) te veranderen. De Galaxy S5 heeft nu niet bepaald een vernieuwend design. Leg je de S5 naast de S4 dan zie je wel dat het twee verschillende toestellen zijn, maar zie je alleen de S5 dan moet de gemiddelde consument toch echt twee, en misschien wel drie, keer kijken om te zien dat het om het nieuwere model van de Galaxy S serie gaat.

Ooit leefde Nokia, toen nog 42% van de mobiele wereldbevolking bijna 'blind' elke twee jaar automatisch de nieuwste Nokia kocht, met diezelfde angst. Dat is uiteindelijk niet zo goed afgelopen. Dat gezegd hebbende ga ik er toch weer van uit dat de Galaxy S5, als hij in april in de winkels verschijnt, weer in hele grote getalen over de toonbanken gaat vliegen. Of zijn er lezers die daar anders over denken? 

Via: Samsung

Specs en foto's

Samsung Galaxy S5 Product Specifications: 

Network 

LTE Cat.4 (150/50Mbps)

Display 

5.1” FHD Super AMOLED (1920 x 1080)

AP

2.5GHz Quad core application processor

OS 

Android 4.4.2 (Kitkat)

Camera

16MP (rear), 2.0MP (front)

Video

UHD@30fps, HDR, video stabilization

Video Codec : H.263, H.264(AVC), MPEG4, VC-1, Sorenson Spark, MP43, WMV7, WMV8, VP8

Video Format: MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM

Audio

Audio Codec : MP3, AMR-NB/WB, AAC/ AAC+/ eAAC+, WMA, Vorbis, FLAC

Audio Format: MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA

Camera

Features

HDR (Rich tone), Selective Focus, Virtual Tour Shot, Shot&More

Additional

Features

IP67 Dust and water Resistant

Ultra Power Saving Mode

Download Booster

S Health 3.0

Quick Connect

Private Mode

Kids Mode

Google Mobile Services

Chrome, Drive, Photos, Gmail, Google, Google+, Google Settings, Hangouts, Maps, Play Books, Play Games, Play Newsstand, Play Movie & TV, Play Music, Play Store, Voice Search, YouTube

Connectivity

 

WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac HT80, MIMO(2x2)

Bluetooth®: 4.0 BLE / ANT+

USB: USB 3.0

NFC

IR Remote

Sensor

Accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer, Hall, RGB ambient light, Gesture(IR), Finger Scanner, Heart rate sensor

Memory

RAM: 2GB

Internal Memory: 16/32GB 

microSD slot upto 64GB

Dimension

142.0 x 72.5 x 8.1mm, 145g

Battery

2800mAh 

Standby time: 390 hrs / Talk time: 21 hrs

Galaxy-S5-Blauw-Back Galaxy-S5-Copper-Front Galaxy-S5-Wit-FB Galaxy-S5-Wit-Back

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.