Toestellen
18 februari 2014 - Jeroen de Hooge

Samsung Galaxy S5: de geruchten op een rij

In de eerste helft van dit jaar komt de Samsung Galaxy S5 uit. De verwachting is dat de opvolger van de Samsung Galaxy S4 op maandag 24 februari officieel wordt gepresenteerd. Samsung zelf kondigde begin februari aan dat er op die datum Unpacked-evenement zal plaatsvinden in Barcelona, op de dag dat daar het Mobile World Congress van start gaat.

In het persbericht dat Samsung de wereld heeft ingestuurd is dit Unpacked-evenement van het cijfer '5' voorzien, terwijl het de zesde keer is dat het bedrijf iets dergelijks organiseert. Dit betekent volgens sommigen dat het komende Unpacked Event in het teken zal staan van de introductie van de Samsung Galaxy S5. Anderen wijzen erop dat er geen goede reden is om aan te nemen dat Samsung zal afwijken van de traditie om zijn nieuwste paradepaardje in maart aan het publiek voor te stellen. De Galaxy SIII en S4 werden in de afgelopen jaren in deze maand en los van het Mobile World Congress gelanceerd. Daar staat dan weer tegenover dat de presentatie van de Galaxy SII in 2011 wel tijdens dit congres plaatsvond.

De vijf belangrijkste geruchten

Volgens SamMobile.com, het gebruikersforum voor Samsung-fans, kunnen een aantal geruchten als bevestigd worden beschouwd. Samsung zou er bijvoorbeeld veel baat bij hebben om met een revolutionair design te komen. Na de presentatie van de weinig baanbrekende S4 werd het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern namelijk afgestraft met een koersdaling van 2,5% en dat moet dit jaar worden voorkomen. De vijf meest genoemde geruchten rond de Samsung Galaxy S5:

- Er zouden twee versies van het toestel komen waarbij de premium versie een metalen behuizing heeft in plaats van een kunststof behuizing.

- Een camera van 16 megapixel aan de achterzijde en één van 2 megapixel aan de voorkant met een verbeterde functie om foto's in het donker te maken.

- Een variant met een schermresolutie van 2560 bij 1440 pixels en waarschijnlijk een Samsung Galaxy S5 met 1920 x 1080 pixels.

- De aanwezigheid van een vingerafdruksensor welke werkt met een swipe beweging. Hierdoor kun je de Samsung Galaxy S5 met een swipebeweging ontgrendelen.

- Een interface met een plat ontwerp, dat vergelijkbaar is met iOS7 en Android 4.4 KitKat.

Afbeelding Twitter lijkt teaser voor S5

Op 11 februari plaatste Samsung een afbeelding op Twitter om het Unpacked-evenement van 24 februari onder de aandacht te brengen. Verschillende internetjournalisten zien in deze afbeelding een bevestiging dat dit de dag zal zijn waarop de Samsung Galaxy S5 wordt gepresenteerd. Op de Twitter-afbeelding zijn diverse icoontjes te zien die samenhangen met de S5. Zo zou het uiterlijk van deze icoontjes platter en strakker zijn dan gebruikelijk is bij Samsung, wat overeenkomt met de geruchten over een vernieuwde interface. Bovendien zijn er al eerder screenshots van de S5-interface vrijgegeven, die een strakkere vormgeving laten zien. Bij de op de teaser afgebeelde icoontjes staan bovendien steekwoorden als 'Speed', 'Curiosity', 'Social' en 'Life'. Dit kan een verwijzing zijn naar het nieuwe toestel, dat een snellere processor zal hebben, een belangrijke rol in het sociale leven van mensen inneemt en waar iedereen natuurlijk nieuwsgierig naar is.

Of de Samsung Galaxy S5 nu in februari of maart wordt geïntroduceerd, vaststaat dat de smartphone vanaf eind april in de winkel zal liggen. De rest moeten we afwachten, maar de toepassing van een metalen behuizing, een betere schermresolutie en een verbeterde camera lijken in elk geval erg waarschijnlijk.

Over de auteur: Jeroen de Hooge
 
Jeroen is werkzaam als Managing Director bij The Blog Idea Factory BV, uitgever van ondermeer Dutchcowboys, Travelvalley & Carrepublic. Behalve liefhebber van tech & gadgets is hij ook Audigek.