Nieuws
24 augustus 2011 - Willeke de Haas

Samsung Galaxy S2 echte warmloper

Samsung mikt met haar Galaxy S2 niet bepaald op de consument met een kort eisenlijstje. Het moest nóg beter dan de voorganger van de al zeer techy Samsung S zijn, die al zo uitgebreid was dat hij in het topsegment van de markt viel. Hoe platter, uitgebreider en sneller, hoe beter. Geldt dat echter ook voor de Samsung Galaxy S2?

Ik zet hier mijn vraagtekens bij. De Samsung Galaxy S2 mag dan inderdaad platter, uitgebreider en sneller zijn, maar daar betaalt menig gebruiker wel zo zijn tol voor; warmlopen. En niet zomaar, maar soms wordt de Samsung Galaxy S2 wel zo heet dat je er je oren of vingers zelfs zeer aan kunt doen.

Wat kun je aan een smartphone veranderen als het toestel eigenlijk al de leiding neemt? Je kunt hier en daar wat met het design prutsen, de menustructuur verbeteren, de camera upscalen en de processor een duwtje geven. Dat is precies wat Samsung met de Galaxy S2 heeft gedaan in vergelijking met de voorloper van het toestel, met als gevolg een smartphone die opnieuw kartrekker is van het tech-segment.

Helaas heeft Samsung met haar Galaxy S2 toch naar mijn mening de plank niet geheel geraakt als het aankomt op een goede start met het toestel. Ik als tevreden gebruiker van de Samsung Galaxy S bestelde direct na lancering van de Galaxy S2 het toestel, waarna ik de dag erna een pakketje op de deurmat kreeg. Installeren natuurlijk, alles geheel aan mijn wensen aanpassen, en direct voelde ik al dat het toestel erg heet werd rondom de bovenkant van het scherm en de camera. Ach, het zal het intensieve gebruik van het toestel wel zijn, dacht ik. Niets bleek minder waar.

Nu ik het toestel toch al een tijdje in gebruik heb, blijkt dat de Samsung Galaxy S2 zowel bij intensief gebruik als bij geheel stil liggen zo heet wordt. Daarbij kan WiFi in- of uitgeschakeld zijn, kan ik aan het gamen of aan het bellen zijn, of juist helemaal niets aan het doen zijn terwijl het toestel aan de lader hangt.

Research laat zien dat ik niet de enige ben. Er zijn veel mensen die last schijnen te hebben van een hete Samsung Galaxy S2. De zoekopdracht 'Galaxy S2 warm' in Google levert diverse (forum)topics op, wereldwijd. De oplossing? Een upgrade Naar Android Gingerbread 2.3.4, maar die is er nog niet. Deze schijnt beter samen te gaan met de dual-core processor van de Galaxy S2, die er aan de ene kant voor zorgt dat het toestel sneller reageert, maar aan de andere kant haar warmte niet kwijt kan in combinatie met de software.

Wanneer Samsung precies haar 2.3.4 versie van Android beschikbaar zal stellen voor de Galaxy S2 is nog niet bekend. De versie is namelijk al wel beschikbaar voor andere Samsung Android toestellen in Nederland. En dan vraag ik me af hoeveel Samsung Galaxy S2 gebruikers er in Nederland zijn die deze zelfde 'rooie oortjes' voelen als ze bellen met het toestel, of dat dit slechts bij een select groepje blijft.

Over de auteur: Willeke de Haas