Nieuws
24 augustus 2011 - Ron Smeets

Samsung Galaxy S, SII en Ace na 13 oktober uit de winkels

De Haagse rechtbank heeft vandaag geoordeeld dat Samsung een aantal Apple patenten schendt met de Samsung Galaxy S, de Galaxy S II en de Galaxy Ace. Als gevolg van dit besluit zullen deze toestellen na 13 oktober uit de winkels gehaald moeten worden. Dat meldde Webwereld zojuist. 

Het is nog niet bekend hoe en of Samsung hierop gaat reageren (beroep?) maar als deze uitspraak inderdaad uigevoerd moet worden, dan is dit met recht een klap in het gezicht van Samsung die door Apple uitgedeeld wordt.

Overigens heeft de rechter ook bepaald dat toestellen die op Android 3.X draaien, zoals de Galaxy Tab 10.1, geen inbreuk maken op het betreffende Apple patent, EP 2.058.868. Het gaat hierbij om een specifieke, eerste, veegbeweging waarbij foto's en menu's tijdens het scrollen even doorschieten en vervolgens weer 'terugrollen'. Verwacht wordt overigens dat Samsung de betreffende veegbeweging en het effect eenvoudig kan aanpassen en middels een update kan uitrollen, voor 13 oktober. In dat geval is de kans groot dat de toestellen toch in de winkels mogen blijven liggen.

Formeel geldt het verbod alleen voor Nederland, maar omdat er ook in vermeld wordt dat Samsung Nederland de betreffende toestellen niet meer mag doorvoeren naar andere landen zou dit kunnen betekenen dat de Galaxy Ace, S en S II in de rest van Europa ook niet meer verkocht kunnen worden. De distributie voor veel van deze landen loopt namelijk via (dochters van) Samsung Nederland. Het is de vraag of Samsung, voor 13 oktober, daar een andere oplossing voor kan vinden.

UPDATE (16u45): Inmiddels heb ook ik de uitspraak even in detail doorgeworsteld ;-)) en zoals enkele reacties hieronder ook al aanhalen is het voor Samsung minstens zo belangrijk dat de rechter de claims met betrekking tot het design van de toestellen afgewezen heeft. Dat zou namelijk niet zo makkelijk, met een update-je, op te lossen zijn geweest. Als de rechtbank namelijk geoordeeld had dat de Galaxy S, SII en Ace te veel op de iPhone lijken dan had Samsung een groter probleem gehad. Feitelijk zal Samsung zich dus (nog) niet erg druk maken over deze uitspraak en het daaraan gekoppelde verkoopverbod dat 13 oktober van kracht moet worden.

Uit de uitspraak:
"De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding van Apple tegen Samsung. De voorzieningenrechter verbiedt de verhandeling van Samsung smartphones Galaxy S, S II en Ace vanwege inbreuk op EP 2.058.868 van Apple Inc. De voorzieningenrechter wijst vorderingen af gebaseerd op EP 2.098.948, EP 1.964.022, modelrechten, auteursrechten en slaafse (stijl)nabootsing."

De volledige uitspraak van de Haagse rechtbank staat hier.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.