Toestellen
11 oktober 2012 - Ron Smeets

Samsung Galaxy S III Mini presentatie in Frankfurt

Op dit moment wordt in Frankfurt, bij de gloednieuwe Samsung Mobile Store, de Galaxy S III mini gepresenteerd. Van het toestel is de afgelopen dagen al heel wat uitgelekt; inclusief de meeste specs.

Het event start om 18u00 en ik hoop snel daarna alvast wat hands-on foto's te kunnen toevoegen aan dir bericht. Stay Tuned dus!

Het toestel is dus net onthuld. Ik moet zeggen dat hij er op het eerste gezicht erg goed uit ziet. Ik vind hem zelfs mooier dan de gewone SGS III, maar dat komt, denk ik, door de compacte vormgeving. Je kunt aan de buitenkant nauwelijks zien dat het geen gewone Galaxy S III is als je geen vergelijkingsmateriaal ernaast houdt. Alleen aan de achterzijde is de positionering van de speaker, camera en flitser iets anders. De flitser zit onder de camera en niet, zoals bij de Galaxy S III, ernaast.

Ook de User Interface van de S III mini is identiek aan die van de Galaxy S III. Op zich niet vreemd want het is de 'standaard' Samsung TouchWiz UI met het dito Galaxy S III thema (achtergond en dergelijke). Wat dat betreft doet de mini dus zeker niet onder voor zijn grote broer.

Ik heb het toestel inmiddels (het is nu half acht) wat langer in mijn handen kunnen houden. Een videopreview volgt morgen en dan zal ik ook meer foto's posten. Zoals gezegd ziet de Galaxy S III mini er op het eerste gezicht prima uit. Hij lijkt ook redelijk snel. Toch merkte ik wel wat 'tekortkomingen' van het toestel in vergelijk met zijn grote broer. De camera is daar een voorbeeld van. De Galaxy S III mini heeft een 5 megapixel camera, maar die heeft wel wat last van sluitervertraging. Niet veel, maar inmiddels zijn we natuurlijk al heel erg verwend door al die toestellen die direct een foto maken als je op de sluiterknop drukt. Bij de Galaxy S III mini duurt het scherpstellen en het maken van de foto ongeveer 1 seconde. Daarnaast kun je geen 'burst shot' foto's maken.

Voor een toestel van 400 Euro (adviesprijs) en met een 1GHz dual core processor vind ik dat, anno 2012, jammer. Ik bedoel, de concurrentie (lees: HTC) krijgt het bij haar mid range toestellen ook prima voor elkaar om een snelle camera (met burst shot) mee te leveren. En die toetellen (de One V en de Desire X bijvoorbeeld) zijn stukken goedkoper dan de Galaxy S III mini.

De demo toestellen die hier lagen, en dat waren er heel veel, hadden geen internetverbinding en de kwaliteit van de WiFi zowel hier als van mijn Huawei dongel, was dermate slecht (door 'overbevolking' ;-) dat ik geen serieuze test kon doen. Het zou dus ook niet eerlijk zijn om daar al een oordeel over te vellen.

Wanneer je de SIII mini open maakt dan valt meteen de, in verhouding, mega grote accu op. Een half uur 'spelen' is te kort om iets over het uithoudingsvermogen te zeggen, maar ik denk dat dat wel snor zit. Zeker omdat het toestel een (fors) kleiner scherm en geen quad core processor heeft.

In de Samsung Mobile Store hier in Frankfurt werd ook op een bijzondere manier duidelijk gemaakt hoe de Koreanen de Galaxy S III mini gaan positioneren. Er stonden drie 'handen' op een tafel. Die hadden allemaal een andere grote. De Note II is voor mannen (en vrouwen) met 'kolenschuppen zoals wij hier in Limburg wel eens zeggen. De Galaxy S III voor iedereen met een gemiddelde handenmaat en de S III mini, vanzelfsprekend voor de wat kleinere handjes. Een grapje van Samsung natuurlijk, maar wel leuk bedacht. Uiteindelijk zal iedereen voor zichzelf moeten beslissen welk toestel voor hem of haar het meest geschikt is. De maat van je handen is dan zeker niet de belangrijkste beslissingsfactor. Eerder prijs, functionaliteit en design.

To zover voor nu. Ik ben vooralsnog gematigd onder de indruk van de Galaxy S III mini. Mooi toestel, snel en soepel op de meeste punten maar helaas een niet zo bijster goede camera (qua snelheid en functionaliteit) en een, mijns inziens, iets te hoge prijs. Of dit Samsung's volgende multi-million seller gaat worden, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Hij zal zeker gretig afzet vinden bij jongeren die wel het Galaxy S III gevoel willen hebben, maar geen 550+ Euro te besteden hebben (of een heel duur abonnement willen nemen).

Hier alvast wat foto's. Later meer!

SGS-III-mini-b SGS-III-mini-c SGS-III-mini-d SGS-III-mini-e SGS-III-mini-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.