Toestellen
28 oktober 2011 - Redactie MobileCowboys

Samsung Galaxy Note per direct naar Nederland

Met trots heeft Samsung gisteravond in Londen twee toestellen gepresenteerd die het laatste kwartaal van dit jaar een grote rol zullen spelen in het high-end segment: de eigen Galaxy Note en - in samenwerking met Google - de Galaxy Nexus. Twee nieuwe smartphones met unieke features.

Het grote nieuws van de dag was toch wel het feit dat de Samsung Galaxy Note per direct al te koop zal zijn in Nederland. Tijdens de presentatie in Berlijn (IFA) werd nog gesproken over 'begin 2012' maar dat is door Samsung dus bijgesteld. Het toestel gaat, los, rond de 600 Euro kosten.

Samsung Galaxy Note en Galaxy Nexus in Londen

Naast Battersea Power station - een industrieel monument dat alleen al dankzij de fameuze Britse popgroep Pink Floyd zijn weerga niet kent - vond Samsung een unieke lokatie om de Europese pers beide toestellen te presenteren. Het show aandeel bleef beperkt tot een dynamisch dansoptreden aan het begin, daarna volgde de inmiddels al snel vertrouwde reeks enthousiaste sprekers van Samsung.

Dat enthousiasme is niet overdreven of geacteerd: de Europese medewerkers zijn oprecht gepassioneerd over Samsung's nieuwe producten. En dat is zeker begrijpelijk: de twee nu officieel in Europa gepresenteerde smartphones bieden voldoende nieuws om trots op te zijn.

Bij de Galaxy Note is het in eerste instantie het enorme 5,3 inch display van het toestel dat de aandacht trekt, en de opvallende kleurenrijkdom van het opnieuw verbeterde Amoled scherm (nu in HD). Is dat display niet wat al te groot zal je je misschien afvragen. Anders dan met de Dell Streak - de bekende voorganger in de categorie "tussen smartphone en tablet" - oogt het zeker niet té groot. Dat komt ook door de dikte van het toestel (slechts 9,65mm) en het verhoudingsgewijs geringe gewicht (178 gram) speelt ook een rol. Dus ja, de Note is groot, maar zeker niet té groot.

Samsung heeft het toestel bovendien van een nieuwe dimensie voorzien met een nieuw type stylus. Die biedt veel mogelijkheden om er even snel handgeschreven notities mee vast te leggen, maar ook om tekeningen te maken, foto's of screenshots van websites mee te bewerken, knippen, plakken, versieren - wat je maar wilt. En waar dat misschien eerst overkomt als iets waar vooral de meer artistieke medemens naar uitkijkt, toont Samsung in de demonstratie een aanstekelijk multimediaal gebruikersgemak van de "S Pen".

Onder de motorkap heeft de Note met een 1,4GHz dualcore processor ook nog royaal voldoende in huis om de verbeelding te prikkelen. De camera biedt 8MP en het toestel wordt geleverd met 16 of 32 GB intern geheugen, uiteraard uitbreidbaar met een micro-SD kaart.

De verrassing van de avond was de officiele Europese introductie van de nieuwste Google Phone, de Galaxy Nexus van Samsung, waar we de dag van presentatie ook al even mee mochten "spelen". Cowboy Ron deed dat vorige week al en zijn eerste indruk kun je hier nalezen. Het is het eerste toestel dat zal draaien op Ice Cream Sandwich, de nieuwste Android versie.

Ook in dit toestel vinden we een opvallend fors Super Amoled HD display, zij het wat kleiner dan dat van de Note. Maar met 4,65 inch is het nog altijd een enorm scherm, met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Bovendien is het met 8,94mm een fink afgeslankte versie van zijn voorganger. Het toestel wordt aangedreven door een 1,2GHz dualcore processor en heeft nog een paar leuke extra's in petto, afgezien van het nieuwste Android OS natuurlijk.

Daarbij moet je denken aan een nieuwe "face unlock"  functie - je eigen gezicht vervangt je pincode bij het opstarten of wekken van het toestel. Verder viel de mogelijkheid op om in een razend tempo achter elkaar foto's te schieten met de 5MP camera. Ook in dit toestel vind je weer de NFC chip terug die het ook mogelijk maakt om snel onderling content uit te wisselen. Er zitten afgezien van de aan/uit knop geen buttons op de nieuwe Nexus, dat met zijn licht gekromde display maar grotere en slankere vormgeving opnieuw een mooie eye catcher is.

De backside herinnert aan die van de Samsung Galaxy SII, maar is van een ander materiaal gemaakt - het houdt het toestel toch opvallend licht, maar verleent het net wat meer grip. De komende weken kunnen we in ieder geval aan de slag met een kersverse Galaxy Note en zullen jullie hier natuurlijk laten weten hoe die in de praktijk bevalt.

Live foto's van de presentatie voeg ik later vandaag toe, als ik terug ben uit Londen. Op de volgende pagina kun je alvast een paar foto's zien van de Galaxy Note. Daarbij is de afmeting van het mega grote, 5.3 inch, display ook al goed te zien. Foto's van de Galaxy Nexus kun je hier bekijken.

Foto's van de Galaxy Note

Galaxy-Note2 Galaxy-Note-Back Galaxy-Note-a

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl