Toestellen
25 oktober 2011 - Ron Smeets

Samsung Galaxy Nexus van dichtbij bekeken; een eerste indruk

Afgelopen woensdag ochtend presenteerden Google Android Ice Cream Sandwich en Samsung, gelijktijdig, de Galaxy Nexus. Vrijdagochtend kon ik bij Samsung in Delft even met de eerste Android ICS smartphone van de Koreaanse fabrikant spelen.

Hieronder heb ik een eerste, korte, indruk van het toestel geschreven. Letwel, ik heb hem maar een uurtje in mijn handen gehad dus bij lange na nog niet alles kunnen testen. Dat komt later wanneer het toestel, begin december, of misschien zelfs al eind november (volgens Samsung Nederland) beschikbaar komt.

Eerste indruk Samsung Galaxy Nexus

Wat natuurlijk het meest in het oog springt aan de buitenzijde van de Samsung Galaxy Nexus is het gebogen design. De eerste teaser video die Samsung enkele weken voor de officiele presentatie online zette suggereerde dat de 'banaanvorm' wellicht iets verder doorgevoerd zou zijn dan bij zijn voorganger, de Nexus S. In de praktijk is de kromming echter identiek aan die van de Nexus S. Heel subtiel en in het gebruik nauwelijks te voelen. Je kunt de kromming het beste zien wanneer je de Galaxy Nexus plat op tafel legt, met het scherm naar beneden, maar dan nog moet je heel erg goed kijken. Zie de foto hieronder.

Uiterlijk ziet de Samsung Galaxy Nexus er verder wel aardig uit. Niet veel meer dan dat, echter. Samsung heeft ervoor gekozen om de Galaxy Nexus een vergelijkbare 'geribbelde' achterzijde en 'matte' afwerking te geven dan de Galaxy S II. Geen hoogglans behuizing meer dus. Vooral de achterzijde krijgt daardoor, mijns inziens, een iets minder luxe uitstraling, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Wat mij verder nog opviel is dat wanneer je het toestel van de voorzijde bekijkt, in vergelijking tot wanneer je de achterkant ziet, de ronde vormen (contouren) beter zichtbaar zijn. Feitelijk ziet de Galaxy Nexus er van voren beter uit dan aan de achterzijde, maar de voorkant is natuurlijk ook de zijde die je het meeste zult zien tijdens het dagelijks gebruik ;-)

Aan de achterzijde zit ook de 5 megapixel camera. Volgens Samsung presteert die nog altijd prima, maar een upgrade naar een 8 megapixel versie had van mij wel gemogen. Niet zozeer omdat meer megapixels ook persé betekent dat je betere foto's maakt, maar puur vanwege het feit dat de vorige Nexus modellen ook al een 5 megapixel camera hadden. Waar ik wel zeer van onder de indruk was is de snelheid van de camera (software). Tijdens de presentatie werd al getoond hoe je heel snel achter elkaar foto's kunt maken. Ik heb dat even getest (helaas kon ik de gemaakte foto's niet meenemen) en daarbij lukte het mij om binnen vijf seconden, probleemloos, een tiental foto's te schieten die allemaal even scherp waren. Je merkt echt nauwelijks iets van de sluitervertraging en ook het opstarten van de camera gaat vrijwel zonder enige vertraging. Binnen één a anderhalve seconde ben je klaar om te fotograferen en/of filmen.

Een ander zeer grote verbetering is de User Interface van Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Die is, vergeleken met de vorige 'pure Google versies' (zonder toevoeging van 'standaard' UI software als TouchWiz of Sense) een heel stuk completer geworden. Ik kan mij, na een half uurtje met de UI van Android ICS gespeeld te hebben, dat HTC (en ook Samsung, maar die hebben daar nog niets over geroepen) even goed moet nadenken en uitzoeken hoe ze de standaard UI van Android ICS nog kunnen verbeteren met hun 'eigen' UI. Android ICS is bijzonder gebruiksvriendelijk, heeft meer (standaard) widgets en is ook erg snel. Ook het nieuwe multitasking menu, waar alle (recent) geopende applicaties staan, zit erg ingenieus in elkaar en het sluiten van applicaties door ze naar links of rechts 'uit het scherm te vegen' werkt ook prima. Natuurlijk, HTC Sense en Samsung TouchWiz gebruikers zullen gewend zijn aan de (extra) features die daar in zitten, maar ik denk dat als je eenmaal gewend bent aan de standaard UI van Android ICS, je het ontbreken van Sense of TouchWiz nauwelijks zult opmerken.

Het scherm van de Galaxy Nexus is een 4.65 inch Super AMOLED HD versie met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Die hoge resulotie in combinatie met de afmetingen ven het display zorgen ervoor dat de tekst onder de icoontjes prima leesbaar is, ook voor de ietwat 'oudere' gebruiker die bijna een leesbril nodig heeft voor sommige toestellen met een kleiner display en vergelijkbare (hoge) resolutie. Bij de Samsung Galaxy Nexus heb ik daar in ieder geval geen last van ;-) De teksten zijn scherp, met een goed contrast en zeker niet te klein.

Tot slot heb ik ook nog even het virtuele qwerty toetsenbord gebruikt en daarbij zorgt het grotere scherm voor een aangenaam voordeel. Het virtuele qwerty toetsenbord is natuurlijk het beste te gebruiken wanneer je het toestel in de liggende stand vasthoudt. De toetsen zijn dan heel goed bereikbaar en ook gebruikers met iets dikkere vingers zullen merken dat ze nagenoeg foutloos en snel kunnen typen. Dankzij het grote, 4.65 inch display, wordt de gebruiksvriendelijkheid van het qwerty toetsenbord in staande stand echter ook een heel stuk prettiger. En, als je geen al te kleine handen hebt, dan is het toetsenbord ook in deze stand goed met één hand te bedienen.

Een afbeelding van het liggende toetsenbord kun je op de volgende pagina bekijken. Daar staat ook een uitgebreide fotoshoot van de Samsung Galaxy Nexus. Al met al is mijn eerste indruk van de Galaxy Nexus behoorlijk positief. Het design, en dan vooral de look-and-feel, valt mij ietwat tegen maar de gebruiksvriendelijkheid van Android ICS is weer een heel stuk beter geworden dan bij de vorige versie, Gingerbread. Die presteerde overigens ook al prima hoor, maar de Android ICS UI ervaring is een stuk 'rijker'. Verder kan ik nog niet veel meer zeggen over de Samsung Galaxy Nexus. Daarvoor moet ik het toestel toch echt wat uitgebreider getest hebben. Stay tuned voor mijn uitgebreide (video) review die ik, afhankelijk van de beschikbaarheid, begin of medio november zeker ga maken.

Fotoshoot Samsung Galaxy Nexus

Fotoshoot Samsung Galaxy Nexus:

Accu Sam-Galaxy-Nexus-Accu

Achterkant open: Sam-Galaxy-Nexus-Back-Open

Achterkant onder: Sam-Galaxy-Nexus-Back-Bottom

Achterkant: Sam-Galaxy-Nexus-Back

Camera view: Sam-Galaxy-Nexus-Camera-View

Camera: Sam-Galaxy-Nexus-Camera

Front knoppen: Sam-Galaxy-Nexus-Front-Knoppen

Front Top: Sam-Galaxy-Nexus-Front-Top

Front Main menu: Sam-Galaxy-Nexus-Front

Menu-Apps: Sam-Galaxy-Nexus-Menu-Apps

Menu-Multi-tasking: Sam-Galaxy-Nexus-Menu-MultiTasking

Menu-Widgets: Sam-Galaxy-Nexus-Menu-Widgets

Qwerty Liggend, staand: Sam-Galaxy-Nexus-Qwerty-LS Sam-Galaxy-Nexus-Qwerty-PT

Side-Curve: Sam-Galaxy-Nexus-Side-Curve-a Sam-Galaxy-Nexus-Side-Curve-b

Curve-Top: Sam-Galaxy-Nexus-Side-Curve-Top

De specs van de Samsung Galaxy Nexus

Network

HSPA+ 21Mbps/HSUPA 5.76Mbps 850/900/1900/1700/2100
EDGE/GPRS 850/900/1800/1900
*LTE version will be available depending on the region.

Processor

1.2 GHz Dual Core Processor

Display

4.65” 1280X720 HD Super AMOLED

OS

Android 4.0, Ice Cream Sandwich

Camera

Main(Rear) : 5 MP AF with LED Flash with zero shutter lag and fast shot2shot
Sub (Front) : 1.3MP for Video Call

Video

Codec : MPEG4/H.263/H.264
Playback : 1080p@ 30fps
Recording : 1080p Full HD Video@ 30fps

Audio

Codec : MP3/AAC/AAC+/eAAC+

3.5mm Ear Jack

Google™Mobile Services

Android Market™, Gmail™, Google Earth™, YouTube™, Movie Studio
Google Maps™ 5.0 with 3D maps and turn-by-turn navigation
Syncing with Google Calendar™, Google+ app

Connectivity

Bluetooth® technology v 3.0
USB 2.0
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (2.4GHz/ 5GHz)
NFC

Sensor

Accelerometer, Compass, Gyro, Light, Proximity, Barometer

Memory

1GB(RAM) + 16GB/ 32GB Internal memory

Size

135.5 x 67.94 x 8.94mm, 135g

Battery

Standard battery, Li-on 1,750 mAh

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.