Nieuws
20 juni 2019 - Luc Meijs

Samsung Galaxy Fold klaar om te ontvouwen Toestel lijkt klaar voor de verkoop

Februari dit jaar was het dan zover, de toekomst van de smartphone volgens Samsung werd met trots gepresenteerd aan de wijde wereld. Een smartphone-tablet of tablet-smartphone, in ieder geval een toestel dat uitvouw/opvouwbaar is van een smartphoneformaat tot een tabletformaat. Een flexibel scherm in combinatie met een scharniersysteem dat dit vouwen toelaat en waarbij het toestel van alle gemakken en nieuwste technologieën is voorzien. ‘’Dit is de Samsung Galaxy Fold’’, klonk het door de presentatiezaal. Dit is hoe onze smartphone toekomst eruit komt te zien als we Samsung mogen geloven en al snel kwam de nummer twee van de wereld met eenzelfde vouwbaar toestel naar voren. Aldus de start van een nieuw tijdperk.
 
Breaking news
 
Afgelopen april mocht een aantal geselecteerde testers/reviewers en platformen aan de slag met de Samsung Galaxy Fold. Al snel bleek de pret er vanaf te zijn, enkele dagen na het gebruik van de Fold kwamen er klachten binnen over kapotte toestellen. Schermhaperingen, screen bleeding en zelfs modellen die helemaal niks meer deden. In ons eerder artikel lieten we zien dat deze units voornamelijk defect raakten door een zogenoemde ‘’User error’’. Het scherm van de Samsung Galaxy Fold heeft namelijk en speciale polymeer beschermlaag die verdacht veel op een screenprotector lijkt. Bij de testexemplaren die Samsung uitgestuurd had, was er een groot aantal zonder gebruikershandleiding en dachten gebruikers dat de extra laag er wel afgehaald kon worden. Achteraf bleek dit een verstevigende laag te zijn voor het scherm die absoluut niet verwijderd mocht worden omdat deze een vitaal onderdeel was voor de buigbaarheid van het scherm. Door het verwijderen van deze beschermlaag maak je in weze het scherm kapot waarna het toestel ook niet meer te gebruiken is.
 

De resterende groep testers die niet de polymeerlaag aanzagen voor een screenprotector, kwamen ook voor een onaangename verrassing te staan. Bekend tech platform The Verge had een testexemplaar waarbij een stofdeeltje of een mechanisch gedeelte los was gekomen onder het scherm. Dit kleine puntje oefende nogal wat druk uit van onder het scherm en kort erna brak de Fold compleet in twee losse defecte smartphones. Naar aanleiding van deze incidenten besloot Samsung alle units terug te roepen ter grondige inspectie en stelde de toenmalige releasedatum uit tot een nog nader te noemen datum.
 

To fold or not to Fold
 
Volgens de nodige geruchten is de Samsung Galaxy Fold ondertussen door verschillende Zuid-Koreaanse providers uitvoerig getest. Deze nieuwere versie van het vouwbare toestel zal over een polymeerlaag beschikken die tot aan de opstaande randen loopt, hiermee probeert de fabrikant het onmogelijk te maken om deze laag te verwijderen. Ook het scharniersysteem is onderhanden genomen en volgens de geruchten zijn de openingen bij en rondom deze scharnieren geminimaliseerd. Hiermee is de kans nog kleiner dat er bijvoorbeeld stof onder het scherm kan komen.
 

De nieuwe testexemplaren zijn door de provider deze maand getest en nu, afgaande op een testperiode van ongeveer een maand, kunnen we ons alvast gaan voorbereiden op de daadwerkelijke release van het toestel. Hoewel Samsung zelf nog geen officiële nieuwe releasedatum heeft vastgelegd, is het toestel wel al klaar voor de verkoop. Deze informatie werd duidelijk tijdens een speech bij de Korean Information Display Society. Vice President van Samsung Display Kim Seong-cheol, gaf aan dat de displayproblemen zijn aangepakt waarmee de Galaxy Fold eindelijk klaar is voor de verkoop. Gezien deze branche verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en produceren van flexibele displays in onder andere de Samsung Galaxy Fold, kunnen we er wel vanuit gaan dat deze informatie betrouwbaar is.
 
Wederom werd er geen specifieke datum vastgelegd, echter kunnen we een release in juli als aanneembaar beschouwen. Vooral na het lezen van de informatie over de testers in Zuid Korea en dat de fabrikant al een andere release gepland heeft in augustus, namelijk de Samsung Galaxy Note 10. Het is wel goed mogelijk dat er een officiële release per land/regio aangekondigd wordt en wij nog even komen te wachten tot we de Fold kunnen kopen. De Samsung Galaxy Fold zal voor ongeveer 2000 euro over de toonbank gaan in Nederland. Gaan jullie een vouwbare toekomst tegemoet of wachten jullie het liever nog even af?