Toestellen
01 september 2014 - Ron Smeets

Samsung Galaxy Alpha deze maand naar Nederland

Zo'n drie weken geleden presenteerde Samsung de Galaxy Alpha; de eerste compacte smartphone met een nieuw design en metalen body.

Vanmiddag heeft de Koreaanse fabrikant bekend gemaakt dat het toestel deze maand nog in de Nederlandse winkels zal liggen. De adviesprijs is wel even schrikken: 599 Euro.

Samsung maakt in het persbericht vandaag vooral een punt van het feit dat de Galaxy Alpha de eerste smartphone is, in Nederland dan, die ook geschikt is voor 4G+ of LTE-Advanced netwerken. Daarmee kun je in theorie mobiele downloadsnelheden tot wel 300 Mbps halen, maar KPN en Vodafone hebben al laten weten dat hun 4G+ netwerken aanpassen vooralsnog snelheden tot zo'n 200Mbps zullen bieden. 'Standaard' 4G kan bij deze providers maximaal 75 Mbps leveren.

In het persbericht wordt er verder niets over gemeld, maar mij kwam ter ore dat de goudkleurige uitvoering van de Galaxy Alpha in Nederland exclusief door Vodafone verkocht gaat worden. De overige vier uitvoeringen komen wel gewoon bij alle winkels en providers in de schappen te liggen.

De grote vraag is natuurlijk hoeveel smartphone gebruikers nu al 4G+ / LTE-A als serieuze optie meewegen in de aankoop van een nieuw toestel. Zoals gezegd, de Galaxy Advanced gaat bijna 600 Euro (adviesprijs) kosten voor een compacte 4.7 inch, smartphone. Daarnaast blijft de dekking van 4G+ netwerken dit jaar nog beperkt tot enkele tientallen steden. ik denk dat je er beter aan doet om dan nog maar even te wachten. Over een maand of zes zullen ongetwijfeld ook grotere (5+ inch) toestellen in de winkels liggen die 4G+ ondersteunen en ongeveer hetzelfde prijskaartje hebben als de Galaxy Alpha, zoniet goedkoper zullen zijn. Fabrikanten als Huawei en LG komen ook met 4G+ smartphones.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.