Nieuws
18 november 2014 - Ron Smeets

Samsung gaat minder verschillende smartphones maken in 2015 Portfolio moet kleiner worden

Als je op dit moment de Nederlandse site van Samsung bezoekt en op zoek gaat naar een smartphone dan vind je welgeteld 69 toestellen in de portfolio van de Koreaanse fabrikant. Van de Galaxy Young tot en met de Galaxy Note Edge. OK, sommige toestellen worden meerdere keren vermeld (in ietwat afwijkende uitvoeringen en kleuren), maar het moge duidelijk zijn dat bij Samsung de keuze reuze is ;)

Als het aan de fabrikant ligt dan gaat dat vanaf volgend jaar, 2015, veranderen. Samsung is voornemens om de toestel portfolio met 25 tot 30% in te krimpen. Er wordt nog niet gezegd welke modellen of series geschrapt gaan worden, maar van Samsung is bekend dat ze succesvolle modellen tot in den treuren uitmelken door varianten te maken die ze dan als 'nieuw' weer opnieuw in de winkels leggen om maar eens een voorbeeld te noemen. Daarnaast worden ook de succesvollere duurdere toestellen ook nadat er een opvolger is nog geruime tijd via andere, goedkopere, kanalen de markt in geduwd.

Een strategie die Samsung bepaald geen windeieren gelegd heeft de afgelopen vijf jaar. De Koreaanse fabrikant is mede daardoor uitgegroeid tot de absolute toestel wereldmarktleider. Echter, dit jaar gaat het allemaal niet meer zo helemaal als vanzelf bij Samsung waar het de aantallen verkochte toestellen betreft. En dat is schijnbaar een signaal voor de Koreanen om de beproefde strategie aan te passen. Ongetwijfeld heeft het allemaal te maken met bezuinigingen, onder andere op R&D, het verschuiven van de focus naar een kleinere portfolio met meer kans op succes en de verhardende concurrentie van fabrikanten die voor veel minder geld nagenoeg dezelfde producten kunnen leveren.

Opvallend is dat fabrikanten als (toen nog) Sony Ericsson, HTC en ook Nokia vergelijkbare beslissingen namen op het moment dat er een einde leek te komen aan een periode van ongekende successen. Eigenlijk heeft geen enkele van die fabrikanten met dergelijke beslissingen het succes van weleer weten terug te brengen. Ik ben benieuwd of Samsung daar wel in gaat slagen.

Bron (betaalde link), Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.