Nieuws
30 januari 2014 - Ron Smeets

Samsung gaat minder 'eigen' apps in Android stoppen

Uit onderzoek blijkt dat Google 'last' heeft van het feit dat steeds meer Android toestellen zonder de Google services gebruikt worden. Zo'n 25% van alle Android toestellen die in het vierde kwartaal verkocht werden had geen Google services 'aan boord'.

De grootste toename van dit fenomeen wordt uit China gemeld. Daar valt weinig aan te doen omdat die markt al jaren overstelpt wordt met eigen producten en software waar de Westerse industriegenoten nauwelijks tot geen controle over hebben.

Dus richt Google zich maar op de fabrikanten waar wel mee te praten (lees: onderhandelen) valt. Zo zou Samsung in gesprekken met Google beloofd hebben minder 'eigen' apps op toekomstige Android smartphones en tablets te installeren en ook de algehele look-and-feel van de UI meer op de visie van Google af te zullen stemmen. Bijzonder want tijdens de CES presenteerde Samsung nog haar nieuwe Magazine UX. Een Android UI die juist nog minder leek op de 'standaard' versie van Google zelf. Daar wil Google nu dus vanaf omdat het niet zou passen in de visie van de zoek/software gigant.

Hoe anders was dat enkele jaren geleden. De eerste versies van Android hadden een user interface die door de meeste fabrikanten (lees: HTC en Samsung) aangepast móest worden om de gebruikers ervaring een beetje draaglijker te maken. Eigenlijk duurde het tot Honeycomb / Ice Cream Sandwich voordat de standaard (stock) Android UI goed en compleet genoeg was om ook zonder de toevoegingen van fabrikanten prima te kunnen functioneren. Sterker nog, veel van de apps die de fabrikanten zelf toevoegen zitten ook al in de standaard Android versie / UI.

De vraag is nu in hoeverre de fabrikanten aan de wensen van Google tegemoet gaan komen. Een van de meest gehoorde 'klachten' over Windows Phone is nu juist dat het allemaal op elkaar lijkt. Bij Android kunnen de fabrikanten nog een 'eigen gezicht' aan het OS geven om zich te onderscheiden van de concurrentie. Dat zullen Samsung, LG, HTC, Sony en dergelijke natuurlijk nooit helemaal willen opgeven. Wat denken jullie?

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.