Nieuws
22 november 2012 - Ron Smeets

Samsung gaat in 2013 een octa-core processor ontwikkelen

Quad core processoren worden steeds 'normaler' in smartphones en tablets. Samsung heeft gezegd dat de fabrikant in 2013 met een octa (acht dus) core processor op de proppen zal komen. De plannen daarvoor worden in februari onthuld tijdens de Solid State Circuits Conference.

Het betreft de zogenaamde big.LITTLE generatie processoren van ARM. Bij deze technologie wordt gebruik gemaakt van zogenaamde 'quad core clusters'. De octa core processoren zullen voorzien worden van vier 1.8GHz Cortex A15 cores en een aantal (vier in dit geval) 1.2 GHz Cortex A7 cores die gebruikt worden voor processen en applicaties die aan minder rekensnelheid genoeg hebben.

Deze combinatie moet er voor zorgen dat het stroomverbruik van de octa core processor een stuk effectiever wordt (lees: de accu gaat langer mee). Of Samsung's octa core processor ook direct (in 2013 dus) al in smartphones toegepast zal worden is nog niet bekend. Algemeen wordt verwacht dat de Koreaanse fabrikant deze technologie eerst zal gebruiken in tablets en ultrabooks. In februari, tijdens de ISSCC (PDF), zal meer duidelijk worden.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.