Nieuws
04 december 2015 - Ron Smeets

Samsung gaat dit jaar nog de 548 miljoen boete aan Apple betalen Maar de Koreanen behouden het recht om te proberen het geld terug te vorderen

Apple en Samsung hebben elkaar jarenlang voor de rechter beticht van wederzijdse patentschendingen en kopieergedrag. Medio 2012 werd Apple door een Amerikaans gerechtshof grotendeels in het gelijk gesteld en moest Samsung aanvankelijk 1 miljard dollar boete betalen. In de jaren daarna bleven beide kemphanen met elkaar overhoop liggen. Uiteindelijk werden in mei van dit jaar een deel van de claims van Apple, en daarmee dus ook een groot deel van de opgelegde boetes, alsnog niet ontvankelijk verklaard. Het kwam er op neer dat Samsung nog 548 miljoen dollar aan Apple moest betalen.

Inmiddels hadden beide partijen al besloten om de meeste strijdbijlen die ze elkaar op diverse continenten toezwaaiden te begraven. Samsung heeft de afgelopen maanden nog wel geprobeerd om ook het overgebleven deel van de boete juridisch ongedaan te laten maken, maar dat is, zo blijkt nu, niet gelukt. Daarom hebben de Koreanen nu besloten om, als Apple de rekening stuurt, de 548 miljoen dollar nog deze maand over te maken op het rekeningnummer van de Amerikanen in Cupertino. Ze behouden zich wel het recht voor om alsnog op zoek te gaan naar mogelijheden om het geld terug te kunnen vorderen, zo blijkt uit een verklaring die door Foss Patents online gezet is.

Het lijkt er dus op dat deze zaak ook na bijna vijf jaar nog steeds een vervolg gaat krijgen. Ik heb het al vaker geschreven en herhaal het nog maar een keertje. De enige winnaars in deze zaak zijn toch echt de verschillende advocatenkantoren en juristen die zich er heerlijk aan hebben kunnen verrijken. Ik zou wel eens willen weten hoeveel dollars Apple en Samsung de afgelopen jaren daaraan uitgegeven hebben. Het zou mij niets verbazen als dat bedrag dicht bij, of zelfs voorbij, de grens van 548 miljoen ligt.

Uit de verklaring:
"Samsung continues to reserve all rights to obtain reimbursement from Apple and/or payment by Apple of all amounts required to be paid as taxes. [...] Samsung further reserves all rights to reclaim or obtain reimbursement of any judgment amounts paid by Samsung to any entity in the event the partial judgment is reversed, modified, vacated or set aside on appeal or otherwise, including as a result of any proceedings before the USPTO addressing the patents at issue or as a result of any petition for writ of certiorari filed with the Supreme Court. Samsung notes that the Patent Trial and Appeal Board has issued a final decision of invalidity on the '915 Patent, and Apple filed a notice of appeal to the Federal Circuit in the USPTO last week."

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.