Nieuws
05 juli 2015 - Ron Smeets

Samsung en Oppo aangeklaagd voor overmatig gebruik 'bloatware' Chinese 'consumentenbond' wil minder voorgeinstalleerde apps op smartphones

Met de komst van de Galaxy S6 en de nieuwste TouchWiz interface is het al veel beter geworden, maar Samsung stond, en staat, bekend als een van de fabrikanten die haar toestellen met nogal wat eigen, voorgeinstalleerde, software uitrust; ook wel bloatware genoemd.

Een lokale 'Consumentenbond', nou ja, Shanghai telt ruim 23 miljoen inwoners, heeft rechtszaken aangespannen tegen Samsung en Oppo voor het overmatig installeren van apps en andere software op smartphones van beide merken. Uit eigen onderzoek bleek dat de Galaxy Note 3 en Oppo Find 7a respectievelijk 44 en 71 voorgeinstalleerde apps telden. Die aantallen klinken mij wel wat onwaarschijnlijk in de oren moet ik eerlijk zeggen. Helaas wordt voor beide toestellen geen lijst van apps gegeven die als 'bloatware' aangemerkt zijn. Ik kan me voorstellen dat ook snelkoppelingen naar webapps, zoals online diensten of handeidingen meegeteld zijn. Dat is formeel natuurlijk geen software die op het toestel staat, maar goed.

Een andere klacht die de Shanghai Consumer Rights Protection Commission (SCRPC) in de rechtszaak aan de orde wil stellen is het feit dat veel van de voorgeinstalleerde apps niet, of althans niet eenvoudig, verwijderd kunnen worden. Bovendien verzaken Samsung en Oppo de klanten te informeren van de aanwezigheid van voorgeinstalleerde apps en software. Dat is volgens de SCRPC in strijd met de wetgeving. Of dat inderdaad het geval is zal de lokale rechtbank moeten bepalen. Samsung en Oppo hebben tot medio juli om hun verdediging in te dienen voordat bekend gemaakt wordt wanneer de parijen elkaar in de rechtbank treffen.

Bron: Shanghai Daily

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.