Nieuws
16 januari 2012 - Ron Smeets

Samsung en Intel gaan Bada en Tizen samenvoegen

Enkele maanden geleden maakte Intel bekend dat men, onder andere met Samsung, werkte aan een nieuw mobiel OS, Tizen genaamd.

Tijdens de CES, vorige week, heeft Samsung's Senior VP van hun Contents Planning Team laten weten dat de Koreaanse fabrikant en Intel momenteel werken aan de samenvoeging van Bada en Tizen tot een nieuw mobiel OS. De vraag is natuurlijk of de smartphone- en tablet markt daar op zit te wachten.

Bada is inmiddels al ruim twee jaar beschikbaar op diverse Samsung (Wave) toestellen. Een groot succes is het echter niet. Er zijn wel enkele miloenen Bada toestellen verkocht, wereldwijd, maar het OS als zodanig is zeker geen beslissingsfactor. De Wave toestellen worden vooral verkocht vanwege hun vriendelijke prijskaartje vergeleken met de duurdere (high-end) Android toestellen van Samsung.

Tizen is een mobiel OS dat door Intel, de Linux Foundation en diverse partners (waarvan Samsung dus de 'grootste' fabrikant is) in het leven geroepen werd nadat Nokia bekend maakte de ontwikkeling van MeeGo op een laag pitje te zetten (lees: er uit te gooien ;-)). 

De tijd zal moeten leren of het nieuwe Bada-Tizen OS wel een succes zal worden. Wanneer de samenvoeging gereed is en we de eerste Bada-Tizen toestellen kunnen verwachten is nog niet bekend. Tae-Jin Kang zei tijdens de CES alleen dat 'er aan gewerkt wordt'. Het is de bedoeling dat de bestaande Bada Apps ook allemaal compatible zijn met het nieuwe Bada-Tizen OS.

Via: Forbes

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.