Nieuws
13 februari 2013 - Ron Smeets

Samsung en Apple goed voor 52% van alle smartphone verkopen

Gartner heeft wat verkoopcijfers met betrekking tot de mobiele telefoon, en smartphone, markt in 2012 wereldkundig gemaakt. Deels uit gegevens (jaar- en kwartaalcijfers) van fabrikanten en retailers en deels door schattingen van analisten is de conclusie dat Apple en Samsung in 2012 samen goed waren voor meer dan de helft (52%) van alle verkochte smartphones.

Daarmee zijn de Koreaanse en Amerikaanse fabrikant de onbetwiste nummer 1 en 2 van de smartphone markt. Huawei stond voor het eerst sinds haar bestaan op de derde plek, maar die positie is geen stevige. Diverse fabrikanten (waaronder ook HTC, Sony, ZTE en LG) kunnen met een succesje de derde plek zomaar ineens overnemen.

Kijkend naar de totale mobiele telefoonmarkt, dan is Samsung ook daar nog steeds top of the bill met ruim 384 miljoen verkochte toestellen in 2012. Goed voor een marktaandeel van 22%. Nokia is nog altijd de nummer twee met bijna 334 miljoen verkochte toestellen (19.1%). Apple completeert de Top 3 met 130 miljoen verkochte toestellen (7.5% martkaandeel). De strijd om de vierde plek is er eentje tussen ZTE, LG, Huawei, TCL, BlackBerry, Motorola en HTC. Het verschil in martkaandeel van die zeven fabrikanten is niet meer dan 2%. Zie de grafieken hieronder het de complete lijstje van 2012.

Bij de smartphone OS cijfers valt op dat er volgens Gartner in het vierde kwartaal van 2012 ruim 6.1 miljoen toestellen met het Microsoft OS verkocht werden (Windows Phone 7 en 8 dus). Een stijging van meer dan 3.4 miljoen vergeleken met het jaar daarvoor. Eerder werd al bekend dat Android in 2012 op 70% van alle verkochte smartphones stond.

Meer gegevens vind je bij Gartner

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.