Entertainment
03 september 2012 - Ron Smeets

Samsung dreigde bloggers achter te laten in Berlijn

Een bizar verhaal op The Next Web vertelt het relaas van twee bloggers die door Samsung uitgenodigd waren om mee te gaan naar Berlijn voor het Unpacked Event van de Koreaanse fabrikant en de IFA. De twee zouden, samen met andere bloggers, deel uit maken van een Samsung Mob¡lers perstrip voor bloggers, georganiseerd door Samsung India.

Toen twee van hen, Clinton Jeff van Unleash the Phones en een blogger die verder anoniem wenst te blijven, aangaven dat ze echter niet van plan waren om aan Samsung's eis dat ze puur en alleen als ambassadeurs van het Koreaanse merk in Berlijn zouden gaan rondlopen maar ook andere merken en productaankondigingen wilden verslaan lieten de Koreanen zich van een heel andere kant zien. Er werd zelfs gedreigd de twee, zonder vliegticket terug naar huis, in Berlijn achter te laten.

Het verhaal, dat door The Next Web in detail beschreven wordt aan de hand van de ervaringen van beide bloggers en diverse 'getuigen' die de bizarre ontwikkelingen bevestigden, begon al enkele weken vóór de perstrip van Samsung Mob!lers.

De bloggers werd namelijk gevraagd naar hun kledingmaten. Ze zouden in Berlijn, tijdens het Unpacked Event, in een 'Samsung uniform' moeten rondlopen en zichzelf in de dagen daarna ook moeten flimen, in die kleding dus, voor Berlijnse bezienswaardigheden. Bovendien zouden ze allebei gedurende de duur van de IFA elke dag op de Samsung stand moeten staan, in het uniform van de fabrikant, om persdemo's van de nieuwe Samsung producten te geven. In de weken voorafgaand aan de perstrip gaven beide bloggers meerdere keren aan ook van plan te zijn andere merken en producten te gaan 'coveren' tijdens de IFA. De perstrip zou de dag voor het Unpacked Event beginnen en de terugreis stond gepland op 6 september, de dag na sluiting van de IFA.

Eenmaal in Berlijn veranderde de dwingende toon van Samsung echter in pure dreigementen waarbij de twee bloggers uiteindelijk te horen kregen dat ze direct na het Unpacked Event, en twee dagen voordat de IFA zou beginnen, terug naar huis gevlogen zouden worden (op 30 augustus dus) of zonder retour ticket in Berlijn moesten blijven. 

Clinton Jeff vertelt zijn verhaal als volgt:
“We got a call from Samsung India saying ‘You can either be a part of this and wear the uniform, or you’ll have to get your own tickets back home and handle your hotel stay from the moment this call ends…

A few minutes later, we got a call from the Samsung India guy who said that our flights on the 6th have been cancelled, and that they’re bringing us back on the 1st instead. But this is only if, and only if, we agreed to wear atleast the samsung branded shirt at the unpacked event, and not blog about any of this incident.

“None of this should leave Berlin. Or Reach India” – Clinton Jeff

Kortom, Samsung dreigde de retour tickets van de bloggers de annuleren als ze niet precies deden wat de Koreaanse fabrikant wilde. De ochtend na het Unpacked Event werden de bloggers verrast met een zowaar nog verontrustendere email:

"Hi Aman
India mob!lers didn't come up for unpacked.They just stay in hotel. So when will you book theri flight. Pls as soon as possible."

Ofwel, beide bloggers kregen de keus. Asap terug naar huis of zonder ticket, op eigen kosten, in Berlijn blijven en terugvliegen.. Ze kozen uiteindelijk ervoor om dan toch maar direct terug naar huis te vliegen, op kosten van Samsung India, maar dan wel op kosten van Nokia, volgens Clinton Jeff, zonder dat ze ook maar iets van de IFA gezien hadden.

UPDATE (14u05): De opmerking dat de bloggers uiteindelijk op kosten van Nokia naar huis gevlogen zijn kwam uit de mond van Clinton Jeff. Hij had dat verteld aan ex-cowboy Marc Wielaert. Dimitri Vleugel van AndroidWorld heeft in het perscentrum van de IFA enkele 'Mob!lers' van Samsung zien zitten. Die droegen inderdaad een 'Samsung uniform'. 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik een dergelijk verhaal nog nooit meegemaakt heb maar dit is wel precies de reden waarom ik (met de Mobile Cowboys bloggers) altijd op eigen gelegenheid (en kosten) naar grote beurzen reis. Perstrips van fabrikanten zijn leuk maar accepteer ik alleen als het puur een event van één fabrikant betreft. Ook dan doen wij, natuurlijk, onafhankelijk verslag. Bij grotere events zoals de IFA of het Mobile World Congress, wil ik niet gebonden zijn aan een programma van een enkele fabrikant zodat we helemaal onze eigen weg / planning kunnen gaan / volgen. Dat neemt niet weg dat het verhaal van Samsung India en hun Mob!lers perstrip naar de IFA tenenkrommend is.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.