Nieuws
24 januari 2014 - Ron Smeets

Samsung blokkeert accessoires met KitKat upgrade

Samsung gaat steeds meer op Apple lijken. Op z'n minst een beetje bijzonder gezien het feit dat de Koreanen en Amerikanen er juridisch al jaren alles aan doen om ervoor te zorgen dat de een de ander niet kopieert.

Maar goed, Samsung heeft nu de woede van veel klanten op haar hals gehaald door het besluit om, samen met de update naar Android 4.4 KitKat voor de Galaxy Note 3, een aantal zogenaamde third party accessoires (niet van Samsung dus) te blokkeren. Formeel betreft het, samen met de upgrade, de activering van een chip waarmee de identiteit van een accessoire wordt gecontroleerd.

In een reactie (zie Duitse tekst hieronder) zegt de fabrikant wel dat men consumenten al geruime tijd adviseert alleen originele Samsung accessoires te gebruiken, maar dat ler geen verband bestaat tussen het niet meer werken van accessoires en de upgrade naar Android 4.4. Samsung garandeert alleen een goede werking van toestel en accessoires wanneer alles origineel is. Raar dat dan net met een Android upgrade ineens diverse 'non-Samsung' accessoires niet meer werken. Aangezien ik niet in toeval geloof ga ik er van uit dat Samsung de 'schuld' nu probeert bij de fabrikanten van de accessoires te leggen. Enfin, dat lost het probleem natuurlijk niet op. Tenzij je bereid bent nogmaals, en dieper, in de buidel te tasten voor, bijvoorbeeld, een flip-cover.

OK, voor een deel kan ik het advies van Samsung wel begrijpen. Er zijn immers ook veel 'meuk-accessoires' verkrijgbaar die tot problemen kunnen leiden, maar of dit nu de oplossing moet zijn. Er is zoveel 'rotzooi' te koop voor vanalles en nog wat. Doorgaans filtert de markt de echte zooi er zelf wel uit. Als, niet mobiel, voorbeeld geef ik de 'zelf te vullen senseo pads'. Die konden het apparaat zelfs doen exploderen en waren heel snel weer uit de handel. Verder vind ik wel dat Samsung, en elke fabrikant, er voor zou moeten zorgen dat de accu's die gebruikt kunnen worden in toestellen, voor zover die nog verwisselbaar zijn, wel alleen van originele makelijk moeten zijn. De geschiedenis leert dat juist 'nep-accus' regelmatig voor grote, en destructieve, problemen zorgen. Maar een headset of een cover? Kom op zeg! Ik ben wel benieuwd wat jullie hier van vinden. Eens met Samsung of niet?

Statement zur Nutzung von Zubehör von Drittanbietern
Um für unsere Kunden ein angenehmes und reibungslose Nutzererlebnis mit Samsung-Produkten sicherzustellen, empfehlen wir nur Originalzubehör von Samsung zu verwenden. Selbstverständlich können Kunden weiterhin auf Zubehör von Drittanbietern zurückgreifen. Der volle Funktionsumfang unserer Geräte und Zubehörprodukte kann allerdings nur mit authentischen Samsung-Komponenten gewährleistet werden, da nur auf diese Weise sichergestellt ist, dass Geräte und Zubehör genau aufeinander abgestimmt sind. Ein Zusammenhang zwischen der Android Version 4.4 und der vermeintlichen Inkompatibilität von Dritthersteller-Zubehör besteht nicht.

Reactie Samsung (D)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.