Nieuws
21 juli 2015 - Ron Smeets

Samsung blijft de nummer 1 smartphone maker; voor Apple en Huawei

Een echt grote verrassing is het feit dat Samsung met 26.8% marktaandeel ook in het tweede kwartaal van dit jaar de nummer 1 van de smartphone wereld is natuurlijk niet. De Koreaanse fabrikant verscheepte volgens de analisten van Trendforce bijna 81.5 miljoen smartphones in de periode tussen 1 april en 1 juli. Vergeleken met een kwartaal eerder bleef het marktaandeel van Samsung gelijk. Het lijkt er dus op dat de Galaxy S6 (edge) Samsung's nummer 1 positie hebben kunnen verdedigen en op peil houden, maar terug naar de 30+ procent, zoals anderhalf jaar geleden, is nog niet aan de orde. Daarvoor vallen de verkoopaantallen van de nieuwe Galaxy modellen, ondanks dat er al tientallen miljoenen van over de toonbanken gevlogen zijn, toch wat tegen.

De nummer 2, Apple, zag haar marktaandeel in het tweede kwartaal met 4.1% afnemen naar 16.4% (ca. 49.8 miljoen toestellen). Dat heeft ongetwijfeld te maken met de komst van de nieuwe iPhones, in september. Het feit dat daar natuurlijk al volop over gespeculeerd wordt doet veel smartphone kopers besluiten om nog maar even te wachten met de aanschaf van een nieuwe iPhone. Dat is elk jaar hetzelfde liedje.

Huawei maakte dit kwartaal wederom Top 3 compleet. De Chinese fabrikant wist een marktaandeel van 7.6% te scoren, goed voor ruim 23 miljoen verscheepte toestellen. Een stijging van 0.8% vergeleken met een kwartaal eerder. Huawei lijkt met de P8 een nieuw succesnummer aan haar portfolio te hebben toegevoegd.

De strijd om de vierde plek is een nek-aan-nek race tussen Xiaomi en LG waarbij de Chinese fabrikant met een licht (0.1%) voordeel de Koreanen naar de vijfde plek verwezen. In Q1 van 2015 was dat nog precies andersom. Het succes van de LG G4 heeft dat niet weten te voorkomen.

Trendforce maakte ook een lijst met de vijf succesvolste Chinese fabrikanten. Daar staat Huawei uiteraard op de eerste plek, gevolgd door Xiaomi. Lenovo (inclusief Motorola) zakte van de tweede naar de derde plek. TCL (o.a. Alcatel OneTouch) en Oppo maken de Chinese Top 5 compleet. Hieronder staat het tabelletje met de marktaandelen en verkoopaantallen van deze fabrikanten. Het valt op dat van de 304 miljoen verscheepte smartphones wereldwijd er dus 125.5 miljoen van Chinese fabrikanten waren.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.