Nieuws
11 november 2009 - Ron Smeets

Samsung Bada onthuld, Symbian gaat eruit in 2010 zegt VP

Gisteren onthulde Samsung haar eigen 'open' mobiele (smartphone) besturingssysteem Bada (Koreaans voor Oceaan).

Echt gedetailleerde informatie, anders dan het algemene persbericht zal pas volgende maand (December) bekend gemaakt worden als ook de SDK voor ontwikkelaars beschikbaar komt. Op de website van het nieuwe besturingssysteem wordt wel al gesproken over de komst van een bijbehorende applicatie winkel.

Het eerste toestel met dit nieuwe OS moet al in de eerste helft van 2010 in de winkels verschijnen. De tweede helft van dat jaar verschijnen dan meerdere toestellen. Hetzelfde gaat gelden voor de Bada Applicatie winkel. Ook die wordt in de eerste helft van 2010 geopend en zal in de loop van de tweede helft van dat jaar in 30 landen, waaronder Frankrijk, Italie en Groot Britannië, beschikbaar zijn.

Om de verhoudingen met de huidige smartphone OS-leveranciers van Samsung op scherp te zeggen liet Senior VP Don Joo Lee zich enkele uren na de onthulling van Bada alvast laten ontvallen dat Samsung in 2010 Symbian gaat vervangen door Bada. Android en Windows Mobile zullen wel in de Samsung 'Line-up' gehandhaafd blijven, aldus Lee.. Eerder deze week ging nog het gerucht rond dat Samsung Windows Mobile tussen 2010 en 2012 gefaseerd zou laten vallen ten faveure van Android.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.