Nieuws
08 december 2009 - Ron Smeets

Samsung Bada gelanceerd

De eerste officiele aankondiging van Samsung's eigen Open Mobile Operating System voor Smartphones, Bada, dateert al van enkele weken geleden. Vanmiddag organiseerde de Koreaanse fabrikant een officiele lancering in Londen. Natuurlijk werd daar iets meer prijsgegeven dan begin november het geval was.

Bada is zeker niet het eerste Smartphone besturingssysteem en zal dus moeten concureren met (Android, Windows Mobile, Symbian, Maemo, Limo, MacOS, om er maar eens een paar te noemen ;-) Toch is Samsung ervan overtuigd dat ze Bada tot een succes kunnen maken.

Een belangrijk onderdeeel van Samsung's visie rondom Bada is gecentreerd om dezelfde filosofie die de Koreanen volgden bij de, toch wel redelijk succesvol verlopen, verovering van de Touchscreen markt. De slogan 'Touchscreen for everyone' is nu verworden tot 'Smartphones for everyone'. Het eerste toestel dat begin 2010 gelanceerd zal worden is weliswaar een hgh-end device, maar kort daarna volgen ook diverse mid-range bada toestellen.

Bada biedt, zo zegt Samsung, een zee van keuzes voor Smartphones voor iedere gebruikersgroep. Van de heavy (zakelijke) gebruiker tot de gemiddelde beller die eigenlijk ook wel gecharmeerd is van Smartphones maar niet op zoek is naar een ingewikkeld en duur device. Op zich een prima strategie die Samsung de afgelopen anderhalf jaar, wat betreft de Touchscreen toestellen, zeker geen windeieren gelegd heeft. Het zal mij benieuwen of deze filisofie ook gaat werken in combinatie met de lancering en uitrol van een nieuw Open Mobile OS. Samsung zet er voor komend jaar in ieder geval groots op in want vanaf dag één zal Samsung bada, en de eerste bibehorende toestellen, in 50 landen wereldwijd lanceren. Kort daarna gevolgd door nog meer landen. Samsung-Bada-Device-a (Tijdens de presetatie was dit toestel te zien. de eerste bada? Dat zal nog moeten blijken. Toestellen werden tijdens de presentatie niet getoond. Straks even wat zakken van Samsung medewerkers checken ;-)))

Natuurlijk zal bada ook haar eigen 'App Store' krijgen met veel en rijke content. Om die doelstelling te benadrukken werden tijdens de presentatie enkele partners opgetrommeld waaronder Twitter, Gameloft, EA, Capcom en BlockBuster. Daarbij valt natuurlijk op dat het zwaartepunt op dit moment nog lijkt te liggen op games en entertainment. Echter, Samsung organiseert de komende maanden ook een wedstrijd voor ontwikkelaars met als doel dat de bada store ook snel voorzien zal zijn van voldoende, interessante, applicaties en andere content. In totaal mogen ontwikkelaars wereldwijd zo'n 2.7 miljoen dollar aan prijzengeld verdelen.

Enkele Bada uitspraken van de fabrikant zelf: "Samsung bada bouwt voort op de succesvolle Samsung TouchWiz-gebruikersinterface. Samsung bada heeft een gevoelige bewegingssensor, vibratiecontrole en gezichtsherkenning. Ook ondersteunt het bada platform op sensoren gebaseerde applicaties die reageren op temperatuurverschillen, beweging en activiteit. Met deze sensoren kunnen applicatie-ontwikkelaars gemakkelijk interactieve toepassingen maken.

Met de onthulling van Samsung bada gaat direct de bada Developer Challenge van start. Dit is dé kans voor ontwikkelaars om een geldprijs uit een totale prijzenpot van 2.700.000 dollar te winnen. Om een geldprijs te verdienen, moeten zij met de features van het nieuwe bada platform applicaties bouwen voor bada services. Deze challenge is een van de grootste wedstrijden die ooit voor ontwikkelaars van mobiele software is uitgeschreven. Samsung bereidt voor ontwikkelaars ook een serie Developer Days voor, die in 2010 zullen plaatsvinden. De eerste evenementen zullen in Londen, San Francisco en Seoul worden gehouden, gevolgd door meer evenementen in de loop van 2010."

Hopelijk voor Samsung is de ontbrekende 'a' op deze muur geen slecht voorteken ;-) Samsung-Bad%28a%29

Natuurlijk was er ook een Q&A... Samsung-Bada-QA

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.