Nieuws
25 oktober 2014 - Ron Smeets

Samsung 5G test geklokt op 7.5Gbps Een bioscoopfilm downloaden binnen 10 seconden?

Terwijl ik nog volop bezig ben met 4G tests en sommige (Nederlandse) providers nog geen landelijke 4G dekking hebben, is de ontwikkeling van de volgende 'stap'; 5G natuurlijk al lang in volle gang.

Samsung heeft onlangs enkele 5G tests uitgevoerd in een rijdende auto. Bij een snelheid van ruim 100 kilometer per uur werd een datasnelheid van ruim 1.2Gbps gehaald. Ofwel zo'n 100MB per seconde. Tijdens een abdere test, buiten, toonde de Koreaanse fabrikant aan dat snelheden tot 7.5Gbps mogelijk zijn. Dat betekent dat je bijna 700MB per seconde kunt downloaden.... zoeffff ;)

Natuurlijk mag en moet je er van uit gaan dat beide tests onder ideale omstandigheden uitgevoerd zijn, maar het geeft wel een indruk van de mogelijkheden. In de praktijk zullen 5G netwerken straks (over een jaar of zes) deze snelheden natuurlijk niet gaan bieden. Tijdens 4G tests, heel wat jaren geleden, werden snelheden van 2.5 Gbps gehaald. In de praktijk blijken de meeste 4G netwerken echter maximaal ca. 200 Mbps te leveren. Vooralsnog is dat snel genoeg hoor ;)

Samsung's test video:

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.