Nieuws
23 maart 2009 - Ron Smeets

Samenwerking Vodafone en O2

In tijden van crisis worden soms ook concurrenten dichter naar elkaar toe gedreven. Neem nu twee van de grotere Telco's, Vodafone en O2 (Telefónica).

Die twee kondigden vandaag namelijk aan in Groot Britannië te gaan samenwerken op netwerkniveau. Dit betekent dat ze gezamenlijk nieuwe masten gaan plaatsen en, daar waar mogelijk, ook elkaars netwerk zullen gaan gebruiken.

Aan de ene kant goed nieuws voor de mobiele bellers omdat dit de netwerkdekking en -kwaliteit ten goede zal komen en aan de andere kant goed nieuws voor de Telco's die door deze samenwerking zeggen de komende 10 jaar 'honderden miljoenen' te kunnen besparen op de netwerk kosten.

Helemaal nieuw is deze samenwerking tussen Vodafone en Telefónica overigens niet. In Spanje delen de twee momenteel al zo'n 2200 masten met elkaar. Ook die samenwerking zal de komende jaren verder uitgebreid worden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.