Geruchten
10 februari 2011 - Ron Smeets

Samenwerking Nokia en Windows Phone7 steeds waarschijnlijker

Er komen meer en meer, nog onbevestigde, berichten en signalen dat de grote verandering die Nokia CEO Stephen Elop morgen gaat onthullen een verdergaande samernwerking (na software nu ook op het gebeied van toestellen en Smartphone OS) tussen de Finse fabrikant en Microsoft (lees: Windows Phone 7) zal zijn.

In de uren na de uitgelekte 'burning platform memo' hebben onder andere de Wall Street Journal en Bloomberg uitgebreide verhalen gepubliceerd waarin de conclusie getrokken wordt dat Nokia de redding moet worden van Microsoft's smartphone OS, en andersom.

Iedereen mag er het zijne van denken en desgewenst ook vol blijven houden dat Nokia 'never nooit een Windows Phone 7 toestel op de markt zal brengen', een uitspraak dat hier door menig lezer al vaak gespuid is, maar als ik er nuchter naar kijk dan zou het absoluut een logische stap zijn.

Zet alle (voor)oordelen, voorkeuren, emoties, merkliefde en dergelijke opzij. Nokia heeft de afgelopen jaren op smartphone gebied niet echt goed gepresteerd. Natuurlijk, de Symbian S60 en, sinds kort ook, Symbian^3 toestellen vlogen wereldwijd over de toonbanken, maar het martkaandeel van Symbian en Nokia in het smartphone segment daalde toch vrij fors. De reden daarvoor was, en is, simpel. De (nieuwe) concurrenten, en dan doel ik met name op Android, maar iOS en BlackBerry deden het procentueel ook beter, zagen hun verkopen, procentueel dus, nog sneller stijgen. Symbian's martkaandeel, ooit met meer dan 70% de onbetwiste marktleider is in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Hoe je het ook wendt of keert, Nokia zal iets moeten doen, en snel, om niet helemaal uit de smartphone trein te vallen.

Microsoft heeft met Windows Phone 7 een bijzonder gebruiksvriendelijk en goed (zeker voor een 'eerste versie') nieuw smartphone OS op de markt gebracht. Het grote succes blijft echter nog uit. Dat komt deels doordat Windows Phone 7 pas in een paar landen officieel beschikbaar is. Nog belangrijker is echter dat de fabrikanten die op dit moment een Windows Phone 7 toestel (of meerdere) in hun portfolio hebben zitten vooral ook (en al meer dan een jaar) heel goed scoren in het Android segment en daar, logischerwijs, meer aandacht (lees: ontwikkeling en marketing) aan besteden dan voor het nieuwe Windows Phone 7 van een fabrikant (Microsoft) die terug probeert te keren in de top van het smartphone wereldje. Samsung, HTC en zelfs LG (in de VS erg groot) wekken de indruk dat ze Windows Phone 7 er wel bij doen maar er zeker niet evenveel aandacht aan besteden als aan hun Android ontwikkelingen. Kijk maar naar de Galaxy familie van Samsung, LG's nieuwe Android modellen en voor wat betreft HTC hoef ik dat eigenlijk niet uit te leggen, maar die fabrikant is in de afgelopen twee jaar van Windows Mobile Only naar Almost Android Only ;-) gemigreerd.

Kortom, Nokia heeft snel behoefte aan een nieuw smartphone OS en Microsoft heeft snel behoefte aan een fabrikant die (nagenoeg) helemaal voor Windows Phone 7 gaat. En dan is de combinatie tussen Nokia en Microsoft dus zo gek nog niet, in mijn ogen.

En MeeGo dan? Dat kan binnen Nokia prima naast Windows Phone 7 blijven bestaan. Zeker als de Finnen zouden besluiten zich daarmee vooral te richten op de tablet markt.

Het logo hierboven is gemaakt door de boys van Engadget. Zo radicaal zal de verandering die Elop in petto heeft waarschijnlijk niet zijn, maar ik vond hem wel leuk bedacht ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.