Toestellen
07 september 2008 - Ron Smeets

Sagem My721X So Ice review: ijskoud goed!

Vlak voor de zomer (of wat daar tot nu toe voor door moet gaan) introduceerde Sagem een toestel op de Nederlandse markt dat mij in Barcelona al in zeer positieve zin opgevallen was. De So Ice, ofwel Sagem's My721X.

Omdat ik, als veertiger, Sagem vooral ken uit de tijd (1996 -1999) dat de Franse fabrikant overwegend zeer eenvoudige maar kwalitatief vaak ook mindere toestellen maakte, was ik zeer benieuwd naar de prestaties van de uiterlijk bijzonder fraai ogende My721X So Ice.

Het allereerste dat natuurlijk in het oog springt bij het zien van de So Ice is de metalen behuizing; een combinatie van een aluminium front met een roestvrij stalen achterzijde en verchroomde accenten. Bovendien behoort de My721X met een ‘dikte’ van 9.8mm tot een van de plattere toestellen die momenteel te koop zijn.

Verder wordt hij geleverd met een handsfree stereo headset, een lederen hoesje en een 512Mb microSD geheugenkaart. Kwa specificaties springen de 3.2 megapixel camera waarmee je ook video opnames kunt maken, Bluetooth en multimedia speler het meest in het oog.

De So Ice wordt bijzonder compleet uitgerust geleverd.

Bij elkaar opgeteld zou je niet verwachten dat Sagem, of iedere andere fabrikant, een toestel met deze looks en specs voor minder dan 100 Euro in de winkel kan leggen. Toch wordt de My721X voornamelijk als pre-pay toestel aangeboden via T-Mobile voor slechts € 99,95. Dat maakt de prijs-kwaliteit verhouding bijzonder interessant voor iedereen die op zoek is naar een relatief compleet toestel voor weinig geld.

De vraag is natuurlijk wat je voor dit geld dan ook daadwerkelijk kwalitatief gezien terugkrijgt van Sagem. Welnu, ik heb het toestel zelf enkele dagen uitgeprobeerd en mijn bevindingen kunnen jullie hier nalezen.

Over het stijlvolle uiterlijk heb ik al genoeg gezegd. Bij het opstarten van de So Ice viel mij meteen op dat het geluid dat uit de stereo speakers komt behoorlijk hard maar helder klonk. De kwaliteit van de externe speakers is bijzonder goed te noemen vergeleken bij de gemiddelde muziek GSM of de dure iPhone. Nu ben ik zeker geen voorstander van het in ’t openbaar (in de bus of buiten op straat) luisteren naar (harde) muziek via de externe speakers van een GSM maar het geluid dat de So Ice produceert is in ieder geval wel bijzonder helder en kraakt nauwelijks. Dit heeft ook als bijkomend voordeel dat je de ringtone van het toestel in vrijwel iedere rumoerige omgeving zult horen.

De camera van de So Ice is een 3.2 megapixel uitvoering die je in kunt stellen op verschillende formaten (0.3, 1.3, 2.0 en 3.2 megapixel). Bovendien kun je er ook video opnames mee maken (176 x 144 pixels). Het opstarten van de camera duurt relatief lang. Er zit zo’n 4 seconden tussen het moment dat je de camera functie selecteerd en je de eerste foto kunt gaan maken.

De camera heeft diverse belichting- en effect instellingen maar mist wel een flitser. De vraag is echter hoeveel je daar aan hebt, tenzij het een Xenon versie zou zijn natuurlijk, maar ergens moest Sagem natuurlijk wat compromissen maken om de belachelijk lage (in de goede zin van het woord) prijs te kunnen handhaven. Overigens zijn niet alle belichting instellingen even goed. Kies je voor ‘binnen’ dan worden de foto’s al snel erg ‘blauw’. Beter is het om bij het maken van foto’s binnenshuis de instelling ‘Bewolkt’ te kiezen. Of je laat hem op ‘Automatisch’ staan. Voor de video opnames beschikt de So Ice ook nog over een soort van ‘Steady Shot’ functie, hier Anti-shake genoemd.

De sluitervertraging van de camera is redelijk te noemen. Na het maken van een foto heeft het toestel tussen de 1 en 2 seconden nodig om de foto te verwerken en op te slaan. Draai na het horen van het sluitergeluid dus niet meteen de camera weg van het object maar wacht even totdat het resultaat in beeld staat, maar dat geldt eigenlijk wel voor elke cameratelefoon.

Over de geluidskwaliteit van de ingebouwde speakers heb ik het al gehad maar ook de kwaliteit van de meegeleverde headset is best een vermelding waard. De oordopjes zitten comfortabel (tenminste in mijn oren ;-)) en het geluid is gewoon goed. Een goede mix tussen lage en hoge tonen en veel diepte maken het luisteren naar muziek op de So Ice tot een prettige ervaring. Als ik het bij Sagem voor het zeggen zou hebben dan had ik wel wat van de aluminium of andere metalen accenten in de headset laten terugkomen. Maar ook dat zal wel een van de compromissen geweest zijn om de prijs onder de 100 euro te kunnen houden ;-)

De So Ice ondersteunt geen UMTS of HSDPA (dat zou helemaal te gek zijn voor die prijs natuurlijk) en moet het dus doen met GPRS verbindingen als je wilt browsen. Dat gaat, afhankelijk van de netwerkdekking op de lokatie waar je je op dat moment bevindt, relatief langzaam als je inmiddels UMTS of nog sneller gewend bent maar er is mee te leven. Jammer is wel dat het lettertype van de web browser ietwat te klein is voor het display van de So Ice. En daardoor zullen sommigen voor het lezen een vergrootglas nodig hebben. Hetzelfde geldt overigens voor de teksten die weergegeven worden bij de voorgeïnstalleerde spelletjes.

Het nadeel van een toestel met veel aluminium, roestvrij staal en chroom is natuurlijk dat het niet alleen snel vingervlekken geeft maar ook vlug krast. Natuurlijk gebeurt dit wanneer je ‘m laat vallen maar ook het in je broekzak opbergen (bij sleutels of kleingeld) kan al de nodige schade berokkenen. Sagem levert daarvoor standaard een lederen hoesje bij het toestel zodat je de So Ice krasvrij kunt houden.

Ik hoor jullie al denken; Een toestel van nog geen 100 Euro, gemaakt door een relatief onbekende fabrikant met dergelijk complete specs? Daar moeten toch ook minpunten aan kleven. . .

Ja, die zijn er, zoals bij vrijwel ieder toestel overigens. Ik heb al het ietwat trage opstarten van de camera functie en de te kleine lettertjes in de web browser genoemd.

Wat ik echter irritant vond was het ongemak van het vervangen van de microSD kaart. De So Ice wordt geleverd met een 512Mb geheugenkaart die (bij mijn toestel althans) vooraf al geïnstalleerd is. De ingang van het geheugenkaartje zit aan de rechterzijde van het toestel maar om het kaartje te verwijderen of vervangen moet je het accuklepje openen. Daarna kun je met je nagel het kaartje kort indrukken om het te ontgrendelen. In de meeste gevallen, bij mij 9 van de 10 keer, springt het kaartje vervolgens echter niet ver genoeg naar boven en kun je hem dus nog steeds niet verwijderen. Opnieuw vergrendelen en nogmaals indrukken om hem er verder uit te laten springen gaat dan ook niet meer omdat het kaartje daarvoor eerst helemaal uit het microSD slot geweest moet zijn. Ik heb het telkens met een mesje moeten doen (of een andere dun scherp object). Op de foto’s hieronder kun je precies zien wat ik bedoel.

Zoals gezegd is dit irritant maar van de andere kant zul je de microSD kaart niet zo vaak vervangen dat je hier echt veel last van zult hebben. Een schoonheidsfoutje in het ontwerp zullen we maar zeggen.

Samenvattend:

De Sagem My721X So Ice is zonder enige twijfel een van de meest complete en bijzonder fraai vormgegeven toestellen in zijn prijsklasse. Ben je op zoek naar een toestel en heb je een budget van maximaal 100 Euro dan is dit een zeer goede keus als je voor die prijs zo weinig mogelijk wilt inboeten op zaken als een camera, multimedia speler, bloedrood connectivity en cool design (hoewel dat laatste natuurlijk meer een kwestie van smaak is). Daarnaast is de So Ice ook nog eens een bijzonder plat toestel.

Pluspunten:

+++ Prijs / kwaliteit verhouding

++ Geluidskwaliteit en maximaal volume van de ingebouwde speakers

++ Complete uitrusting inclusief 512Mb geheugenkaart en stereo headset

+ Degelijk design en gebruikte materialen

Minpunten:

- - Camera start traag op

- - Moeilijk te verwijderen geheugenkaartje

- Te klein lettertype in de webbrowser

MobileCowboys beoordeling:

Prijs / Kwaliteit: 9.5

Specificaties / Mogelijkheden: 8.0

Gebruiksvriendelijkheid: 7.5

Prestaties: 7.0

Design: 8.0

Eindoordeel: 8.0Gerelateerde links:
Sagem SoIce ingevroren
Sagem @ MWC
Sagem: betaalbare functionaliteit en design
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.