Nieuws
09 mei 2014 - Bas Tervuren

Ruzie tussen twee telecom giganten

Het conflict tussen Samsung en Apple over het schenden van elkaars patenten duurt al enkele jaren. Als de ruzie  tussen beiden ten einde lijkt te komen door een vonnis in de rechtbank ontstaat er alweer een nieuw conflict. Bovendien gaat vrijwel altijd één van beide in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter, waardoor de ruzie tussen Samsung en Apple maar niet ten einde lijkt te komen.

De meest recente uitspraak van het gerechtshof in San Jose, Californië ging over het schenden van drie patenten van Apple door Samsung en één patent van Samsung door Apple. De jury constateerde dat Samsung inderdaad inbreuk heeft gemaakt op de drie patenten van Apple en verbond aan twee van deze een reusachtige boete van 119,6 miljoen dollar, terwijl aan de inbreuk van het patent van Samsung een boete van 158.400 dollar. Een overzicht van claims en patenten:

Samsung reageerde teleurgesteld op de uitspraak van jury. Samsung claimt dat juist de lange geschiedenis van  Samsung bol staat van innovaties en haar positieve bijdrage voor de consument, wat hen marktleider maakt in de mobiele industrie.

Wat levert de ruzie tussen Apple en Samsung de consument nu op?
Door de concurrentie op de mobiele markt heeft de consument niet alleen de keuze uit toestellen met steeds nieuwe technologische hoogstandjes, ook de prijzen van de toestellen kunnen door de concurrentie niet oneindig oplopen. Dikwijls verdienen de fabrikanten niet zozeer aan het toestel, maar aan de verkoop van het toestel in combinatie met het abonnement.

Toch meen ik dat de consument zich niet rijk zou moeten rekenen met de gerechtelijke strijd tussen Apple en Samsung. De enorme boetes zullen indirect verhaald moeten worden op de consument. Zowel Apple als Samsung zijn immers beursgenoteerde ondernemingen die haar aandeelhouders tevreden moeten houden met mooie winstcijfers.

Bron patentoverzicht

Over de auteur: Bas Tervuren