Nieuws
03 april 2012 - Ron Smeets

Ruzie tussen Oracle en Google komt voor de rechter

Vorig jaar werd bekend dat Oracle en Google met elkaar in de clinch liggen. Oracle beschuldigde Google ervan bepaalde 'essentiële' Linux (java) broncode, die de software ontwikkelaar door de overname van Sun in haar bezit gekregen had, 'gestolen' te hebben (of gebruikt zonder licentie).

Beide partijen zijn al meer dan een jaar in gesprek om deze zaak op te lossen. Nu blijkt dus dat ze daar niet uit gaan komen zonder 'hulp' van een rechter.

Eerdere berichten meldden al dat de betreffende code zo essentieel is voor Android dat een verloren rechtzaak wel eens bijzonder negatieve gevolgen kan hebben voor het Google OS. Gespeculeerd werd zelfs over een gevaar voor het voortbestaan van Android. Nu zal de soep wellicht niet zo heet gegeten worden als hij opgediend wordt, maar het bericht dat Oracle en Google deze zaak nu voor de rechter gaan uitvechten is hoe dan ook geen goed nieuws.

Google had Oracle een 'revenue-sharing' (licentie overeenkomst op basis van inkomsten-deling) aanbegoden maar dat voorstel is door Oracle dus niet geaccepteerd. "The parties have reached an irreconcilable impasse in their settlement discussions", aldus Bloomberg. Dat wil zoveel zeggen dat Google en Oracle dus in een patstelling aanbeland zijn. De zaak zal nu dus vanaf 16 april voor de rechter uitgevochten worden. Verwacht wordt dat dit acht weken kan gaan duren. En daarna moet de rechter zich nog gaan beraden op zijn oordeel. Wordt vervolgd dus!

Rechtbank document

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.