Nieuws
18 februari 2006 - Ron Smeets

Run op 'goedkope' SIMcards in Iran

De afgelopen maand hebben miljoenen Iraniers dagelijks urenlang in de rij gestaan om een van de 6.5 miljoen nieuw uitgegeven mobiele telefoonabonnementen te bemachtigen. Normaal kosten deze abonnementen maar liefst 700 Euro, maar nu gingen ze voor de helft over de toonbank.

In Iran heerst al jaren een tekort aan mobiele telefoons omdat het netwerk en de exploitatie ervan was voorbehouden aan de overheid die daarmee een monopoly had. Als gevolg daarvan is het Iraanse netwerk dusdanig slecht en overbelast dat de nieuwe abonnees die de afgelopen weken een SIMcard hebben weten te bemachtigen minimaal een jaar zullen moeten wachten alvorens ze met hun nieuwe nummer kunnen bellen.

Overigens lijkt het er wel op dat de mobiele situatie in Iran binnenkort zal veranderen omdat de overheid, onder druk van de enorme vraag vanuit de markt, inmiddels haar monopolypositie heeft opgegeven wat weer de weg vrij maakt voor (particuliere) investeerders en buitenlandse Telco's.Gerelateerde links:
Speciaal Moslim mobieltje
Moslimvrouwen in opstand tegen SMS scheidingen
Pre-paid kaarten in ruil voor oude GSM's
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.