Nieuws
08 oktober 2005 - Ron Smeets

Rumble in the Mobile Jungle

De komende maanden kunnen wij ons gaan opmaken voor het digitale gevecht van deze eeuw tussen MP3 spelers en GSM's over de heerschappij in de mobiele muziek- en telefoonmarkt.

Tot enkele maanden geleden bestond er nog een duidelijk verschil tussen mobiele telefoons, mobiele muziekspelers en mobiele gameconsoles, maar met de komst van de zogenaamde walkman- en smartphones gaan die verschillen snel in rook op.

Neem daarbij het steeds sterker wordende gerucht dat Apple, marktleider op het gebied van de mobiele muziek met diens iPods', zeer binnenkort met een Smartphone op de markt zal komen en je hebt het perfecte decor voor een ultiem gevecht dat we dus tot 'Rumble in the Mobile Jungle' gedoopt hebben.

De vraag is dan of Sony en Nintendo zich hierin ook nog zullen gaan mengen door wellicht GSM functies in hun toekomstige consoles in te bouwen zodat onze Mobile Rumble op drie fronten uitgevochten gaat worden.

De winnaar van deze Rumble wordt diegene die uiteindelijk het grootste marktaandeel weet te bemachtigen in de wereld van de mobiele 'terminals'. Over hoeveel rondes het uitgevochten gaat worden zal met name van het 'publiek' afhangen: de kopers en gebruikers van al deze mobiele gadgets.

Natuurlijk mogen we ook niet uitsluiten dat het gevecht in een 'onbeslist' eindigt en iedereen vrolijk naast elkaar opererend zijn of haar graantje mee gaat pikken. Tijdens het gevecht zou de consument wel eens de grootste winnaar kunnen worden als hierdoor een concurrentieslag losbarst en de verschillende fabrikanten ten koste van alles de gunst van de mobiele beller, -gamer en -muziekluisteraar naar zich toe willen trekken. Ik zie het al voor me: iPod's, Smartphones en PSP's voor nog geen 50 Euro in de winkel.

Rest mij nog te zeggen: 'Let's get ready to Rrrrummmblleeeee!!!'

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.