Nieuws
18 januari 2011 - Richard Otto

Ruitenradar waarschuwt voor bevroren ruiten

Komende 14 dagen word er weer vrieskou verwacht en jawel: "There's an app for that!". Vanaf dit weekend kunnen automobilisten gebruik maken van de Ruitenradar van Autotaalglas.  Met deze door Autotaalglas ontwikkelde applicatie voor iPhones en Android smart phones word je automatisch gewaarschuwd of er kans is dat je autoruit bevriest en of er dus gekrabd moet worden.

In samenwerking met de weerdienst van Piet Paulusma wordt op basis van de locatie, tijd, temperatuur, wind en luchtvochtigheid berekend wat de kans is op bevroren autoruiten. Onnodige vertraging en irritatie als gevolg van het onverwacht moeten krabben van de autoruiten
behoort hiermee goeddeels tot het verleden. Bij temperaturen van drie graden boven nul en lager lopen automobilisten kans op het moeten krabben van autoruiten.

Ruiten krabben behoort ’s winters tot een van mijn minst favoriete bezigheden. Zeker wanneer je haast hebt is het tijdrovend en een slecht begin van de dag.
Maar vrij zicht door ruiten goed en tijdig ijsvrij te maken is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Automobilisten die hun autoruiten niet voldoende ijsvrij maken kunnen bovendien van de politie een maximale boete krijgen van liefst 240 euro.

In de applicatie kun je voor elke dag van de week instellen op welk tijdstip je wilt vertrekken en hoeveel uur van te voren je een waarschuwing wilt ontvangen. Wanneer de kans op ijsvorming op de door jou ingegeven locatie groot genoeg is, dan ontvang je op het door jou ingestelde tijdstip een waarschuwingsbericht op je telefoon. En zo kom je ’s ochtends niet voor ongewenste verrassingen te staan. De app geeft daarnaast tips over hoe je ruitschade gedurende vorstperiodes kunt voorkomen.

Gebruikers van iPhones of Android-toestellen kunnen de Ruitenradar downloaden. Voor de automobilisten, die werken met een ander mobiel platform is helaas nog geen Ruitenradar app of mobile website beschikbaar.  

Over de auteur: Richard Otto