Nieuws
01 januari 2011 - Ron Smeets

Ruim 84 miljoen nieuwjaars SMSjes en 21 miljoen telefoontjes

Ook dit jaar was het weer behoorlijk druk op de mobiele netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile tijdens de nieuwjaarsnacht. Gezamenlijk verwerkten de drie grote Nederlandse providers ruim 84 miljoen SMSjes en 21 miljoen mobiele telefoongesprekken.

Opvallend, maar niet onverwacht, was ook de grote stijging van het mobiele dataverkeer. T-Mobile meldde een stijging van meer dan 100% vergeleken met een jaar geleden. Tussen tien uur 's avonds en vier uur in de ochtend werd 3 TeraByte (TB) aan mobiel dataverkeer 'verstookt'.

Ook KPN meldde een forse stijging. Die klanten verbruikten in de nieuwjaarsnacht 1.9TB aan data. Vodafone gaf in haar persbericht geen exacte aantallen maar verwoordde de voorspelde stijging van het mobiel dataverkeer in de nieuwjaarsnacht als volgt:

"Steeds meer mensen maken gebruik van social networks, zoals Facebook en Twitter om hun gelukwensen aan familie en vrienden over te brengen.  Gedurende de gehele dag werd social media op 31 december 2010 15% meer gebruikt dan een standaard vrijdag. Na 0.00 uur neemt dit verder toe. Rond 2:00 in de nacht zien we een stijging van 120% op Hyves en 50% op Facebook en LinkedIn. Twitteraars zetten een stijgende trend in beweging rond 19.00 uur, welke piekt om 1.30 uur met ruim 55% extra toename. Nieuwssites doen het ook goed na 0.00 uur, met een stijging van 150% rond 2.00 uur. De social media sites worden op 1 januari in de ochtend nog steeds vaker bezocht dan normaal. Het lijkt erop dat de nieuwjaarswensen gedurende de eerste dag van het jaar ook veel via social media worden overgebracht."

Wat verder nog opvalt is het feit dat Vodafone en T-Mobile klanten het aantal verzonden SMSjes, vergeleken met de vorige nieuwjaarsnacht, met respectievelijk 11% en 30% zag toenemen terwijl KPN klanten juist 5% minder SMSjes verstuurden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.