Nieuws
08 december 2011 - Ron Smeets

Ruim 450 banen op de tocht bij TomTom

TomTom heeft vandaag bekend gemaakt dat de fabrikant haar R&D activiteiten (drastisch) gaat reorganiseren en dat er 457 banen verdwijnen bij de hele organisatie. Dat is zo'n 10% van het totaal aantal werknemers.

De maatregelen maken onderdeel uit van een reorganisatie die een kostenbesparing van 50 miljoen Euro moet opleveren.

Het gaat al een tijdje niet meer zo goed met TomTom als in de jaren vóórdat mobiele fabrikanten en software ontwikkelaars, Nokia en Google Android in het bijzonder, met gratis gesproken navigatie oplossingen kwamen die op smartphones geïnstalleerd, of zelfs standaard meegeleverd, worden. De eerste echt grote klap die TomTom te verwerken kreeg was toen Google eind oktober 2009 de komst van de gratis Google Maps navigatie aankondigde. Kort daarna, begin 2010, kwam ook Nokia met een vergelijkbare, gratis, service; Nokia Maps dat nu op Windows Phone toestellen van de Finse fabrikant als Nokia Drive (Rijden in Nederland) standaard meegeleverd wordt.

Toch wil ik ook nog wel een kleine lans breken voor TomTom. Het is immers een Nederlands bedrijf en daarvan zijn er de afgelopen decennia al genoeg 'verdwenen' ;-) Ik heb de afgelopen twee jaar regelmatig een aantal (gratis) TomTom concurrenten getest en de conclusie was eigenlijk telkens dezelfde. Voor de 'normale' navigatie beleving werken Google Maps Navigation, maar vooral Nokia Maps (nu dus Nokia Drive) prima, maar wanneer je echt afhankelijk bent van real time en de meest up to date verkeersinformatie (met ca. 70.000 kilometer per jaar en regelmatige 'bezoeken' aan de overvolle wegen in de Randstad is dat voor mij erg belangrijk), dan biedt TomTom nog altijd de beste oplossing. Natuurlijk, daarvoor betaal je dan ook (Live Services), maar dat is het mij wel waard. Iedereen zal zelf moeten afwegen of hij of zij de 49,95 Euro per jaar (na het eerste jaar na de aanschaf van een nieuwe TomTom) daarvoor over heeft.

Daarnaast denk ik wel dat TomTom nog iets mag doen aan de kosten voor haar diensten. 50 Euro per jaar is op zich niet zo heel erg duur, maar de aanschafprijs van de TomTom apparaten ligt ook al hoger dan die van de meeste concurrenten. Ik zou het wel een goed idee vinden als TomTom voor dat geld ook 'Lifetime' kaartupdates meelevert (kost nu ca 60 Euro per jaar). Bij de concurrentie (Nokia, Google en ook bij sommige Mio toestellen) worden de updates naar de meest recente kaarten al standaard meegeleverd (al dan niet vanwege het feit dat gewerkt wordt met 'online' kaartinfo.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.