Nieuws
07 mei 2013 - Ron Smeets

Robin Mobile; onbeperkt is ook écht onbeperkt

Met ingang van 1 juni is Nederland weer een mobile provider, of beter gezegd een MVNO, rijker; Robin Mobile genaamd. Dat lijkt op zich geen groot nieuws. Ons landje telt immers al meer dan 50 mobiele virtuele netwerk operators. Meest prijsvechters zoals Simpel en Ben, of mobiel marketing instrument van supermarkten of andere merken zoals AH-Mobiel of MTV Mobile. Wat maakt eentje meer of minder dan nog uit?

Welnu, Robin Mobile ontleent haar naam aan de fameuze Robin Hood. De struikrover die stal van de rijken en de buit onder de armen verdeelde. Dat klinkt, en is, een behoorlijk rebelse naam voor een mobiele operator maar wees gerust; Robin Mobile is niet van plan om er als een dief in de nacht met jullie euro’s vandoor te gaan. Nee, deze provider schermt met 'onbeperkt' is écht onbeperkt.

Ik sprak onlangs met de oprichter van Robin Mobile, Wilfred Rottier die enkele jaren geleden Ortel Mobile startte om de tarieven voor mobiel bellen naar het buitenland (met name naar landen als Turkije, Marokko en Egypte) op z’n kop te zetten. Nu heeft Rottier met Robin Mobile zijn pijlen gericht op de steeds duurder wordende mobiele (data) abonnementen, Fair Use Policy’s, kleine lettertjes en de beperkte keuzevrijheid waar met name de heavy (data) verbruikers mee te kampen hebben.  
 
Robin Mobile wil de mobiele provider worden voor heavy users zonder addertjes, kleine lettertjes en dure, langlopende abonnementen. Voor 9,95 koop je een SIMkaart (online) en vervolgens betaal je zolang als je klant wil blijven van Robin Mobile 39,95 per maand. Voor dat bedrag kun je dan onbeperkt bellen en SMS’en (naar vast en mobiele nummers binnen Nederland) en onbeperkt mobiel internetten, zonder FUP (fair use policy) of het ‘afknijpen’ van de bandbreedte  wanneer je een bepaalde hoeveelheid data verbruikt hebt. Met andere woorden; bij Robin Mobile is onbeperkt ook écht onbeperkt.
 
Een dergelijke aanbieding klinkt misschien te mooi om waar te kunnen zijn. Dat was ook mijn eerste gedachte. In mijn gesprek met Rottier ging ik daarom ook op zoek naar eventuele nadelen. Welnu, het moge duidelijk zijn dat Robin Mobile vooral bedoeld is voor smartphone gebruikers die niet genoeg hebben aan een bundel van 250, 500 of zelfs 1000MB per maand. Onbeperkt bellen en sms’en is een leuke toevoeging, maar daar zal het de gemiddelde Robin abonnee niet om te doen zijn; 2GB (of nog meer) data verstoken zonder lastig gevallen te worden met een FUP of geknepen bandbreedtes wel.
 
Klanten van Robin Mobile mogen ook zonder beperkingen gebruik maken van tethering. Je kunt dus ook je tablet of laptop aan het mobiele internet koppelen via je smartphone, zonder je druk te hoeven maken over het dataverbruik.
 
Robin Mobile gebruikers kunnen voorlopig helaas nog geen gebruik maken van data roaming. Daarvoor wordt pas in november een oplossing geboden. Mocht je naar het buitenland gaan, dan kun je voor 14,95 een bundel kopen waarmee je in het buitenland kunt bellen, sms’en en (vanaf november dus) internetten. Het tegoed van die bundel blijft ‘levenslang’ geldig en verloopt dus niet. Hoe de roaming tarieven er precies gaan uitzien kon Rottier op dit moment nog niet zeggen, maar ze zullen lager zijn dan de tarieven die de overige providers berekenen.
 
Robin Mobile maakt gebruik van het netwerk van KPN. De maximale (theoretische) datasnelheid ligt op 7.2MBit/s (download). Voorlopig zullen Robin Mobile klanten alleen gebruik kunnen maken van het 3G netwerk. Uiteindelijk, waarschijnlijk in de loop van 2014, zal Robin Mobile ook met een 4G aanbieding komen.
 
Vanaf 1 juni kunnen Robin Mobile simkaarten online gekocht worden en zal het netwerk in de lucht zijn. De provider zal geen offline verkoop starten. Alles wordt online afgehandeld. Dat geldt deels ook voor de (klanten)service. Naast de webcare (Twitter, Facebook, Webchat, e-mail) is er wel een telefonische servicedienst die op werkdagen van 9 tot 21u en in het weekend van 12 tot 18u bereikbaar is.