Nieuws
21 april 2014 - Ron Smeets

Roamy helpt het dataverbruik bij roaming te beperken

Binnen de EU gaan de roaming kosten voor bellen, sms'en en mobiel internet (data) verdwijnen. Het duurt nog even voor het zover is, 15 december 2015, maar dan kun je binnen de hele EU gewoon bellen, sms'en en mobiel internetten met je eigen abonnement, zonder toevoeging van speciale buitenland-bundels of extra kosten achteraf. Buiten de EU blijven de kosten voor roaming, ook daarna, echter nog altijd iets om in de gaten te houden.

Roamy is een Android app die kan helpen bij het beperken van datagebruik in het buitenland. Je kunt met die app namelijk precies aangeven welke apps en diensten, bij roaming, wel en welke geen toegang mogen krijgen tot het internet en hoeveel data ze maximaal mogen gebruiken.

Letwel, de app is de eerste tien dagen gratis. Daarna moet je, om alle functies zoals het instellen van limieten, te kunnen blijven gebruiken, eenmalig €3,99 betalen. Doe je dat niet dan blijft de app wel werken voor wat betreft het blokkeren van internet toegang per app/service, maar dan moet je zelf je dataliemieten weer in de gaten gaan houden. Op zich niet zo'n probleem want daar zijn ook al genoeg gratis apps voor. Gebruik je de gratis Roamy (Google Play link) bijvoorbeeld in combinatie met My Data Manager (Google Play link), dan werkt dat ook prima en bespaar je toch mooi vier Euro ;-) OK, dergelijke apps zetten de roaming niet uit maar geven wel een melding als je de limiet (bijna) bereikt hebt en voorspellen het gebruik voor de rest van je abonnementsperiode, op basis van je gebruik tot op dat moment.

Overigens wordt het instellen van limieten binnenkort toegevoegd aan de gratis versie van Roamy. Dat blijft dan dus ook na de tien dagen demo-periode functioneren. De opties die je dan alleen kunt gebruiken als je de premium versie koopt zijn:
- Alle apps tegelijk blokkeren of deblokkeren (roaming aan of uit zetten)
- Meer dan drie apps tegelijk aan- of uit zetten.

Natuurlijk is het uitzetten van roaming nog altijd de beste optie om niet onaangenaam verrast te worden door een hoge telefoonrekening na twee weken vakantie, maar voor diegenen die toch ook in het buitenland, als er effe geen gratis WiFi in de buurt is, facebook, whatsapp, twitter, pinterest of instagram en dergelijke willen gebruiken kan Roamy wellicht helpen. Ook wanneer je een buitenland bundel met een dagelijkse, wekelijkse, of maandelijkse datalimiet hebt kun je dat in Roamy instellen. Hieronder staan een paar screenshots van de app en instellingen.

Roamy-screens-a Roamy-Screens-b

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.