Nieuws
23 april 2009 - Ron Smeets

Roaming tarieven verder omlaag

Met ingang van 1 Juli gaan de Roaming kosten voor mobiel bellen, -internetten en SMS-en binnen de Europese Unie verder omlaag. De nieuwe tariefregels zaten er al een tijdje aan te komen maar ze zijn gisteren middels een stemming in het EU parlement officieel bekrachtigd.

Bellen vanuit een EU-land kost vanaf 1 Juli nog maximaal 51 cent per minuut (nu nog 55ct) en het tarief voor ontvangen gesprekken gaat omlaag naar 23ct (nu nog 26ct). Het sturen van een SMSje kost nu nog gemiddeld 28 eurocent. Vanaf 1 Juli wordt dat maximaal 13 cent.

Als laatste wordt ook het tarief voor dataroaming aan banden gelegd. 1Mb kost straks nog maximaal €1,19. Momenteel variëren die tarieven nog tussen de 1,50 en 7 Euro(!).

Ook belangrijk is de nieuwe regelgeving voor de facturering per seconde. Operators zijn vanaf 1 Juli verplicht om alle gesprekken die in het buitenland gemaakt worden vanaf de 31e seconde per seconde af te rekenen. Voor ontvangen oproepen in het buitenland geldt dat direct vanaf de eerste seconde. Afronding is dus niet meer mogelijk en alleen daardoor kon het factuurbedrag voor sommige gebruikers die veel in het buitenland bellen en gebeld worden 20% hoger zijn dan verwacht werd.

Vanaf Maart 2010 moeten providers hun klanten tevens de mogelijkheid bieden om een maandelijkse limiet van 59,50 Euro voor Dataroaming in te stellen om te voorkomen dat mobiele bellers bij terugkeer uit het buitenland verrast worden door een torenhoge telefoonrekening. Wanneer het maximum bedrag bereikt wordt moet de dataverbinding automatisch verbroken worden.

Het besluit van de EU gaat echter verder dan alleen dit jaar. Er is namelijk ook al besloten dat de roaming tarieven voor bellen, gebeld worden en dataverkeer in 2010 en 2011 verder zullen dalen:

2010
Bellen vanuit het buitenland: 46ct
gebeld worden in het buitenland: 18ct
Dataroaming per MB: 95ct

2011
Bellen vanuit het buitenland: 42ct
gebeld worden in het buitenland: 13ct
Dataroaming per MB: 60ct

(ALLE TARIEVEN incl. 19% BTW en afgerond op hele centen)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.