Nieuws
28 maart 2006 - Ron Smeets

Roaming tarieven in 2007 fors omlaag

Over dit onderwerp hebben wij een maand of twee geleden ook al eens gepost, maar gezien de uitspraken van EU commisionaris Viviane Reding eerder vandaag tijdens de presentatie van haar voorstel voor de verregaande regulering van de buitenlandse roaming tarieven is dit natuurlijk weer erg actueel geworden. . .

Als het dus aan de EU ligt wordt het bellen met een mobieltje in het buitenland vanaf volgend jaar fors goedkoper .

De nieuwe richtlijnen die dan gaan gelden stellen dat een mobiele beller in het buitenland nooit meer per minuut zou mogen betalen dan wanneer hij met zijn eigen GSM op het netwerk van een andere provider in zijn eigen land belt.

Volgens Reding zijn de opbrengsten die providers dankzij de buitenlandse raoming kosten binnenhalen in vrijwel alle gevallen pure winst. Als het aan Reding en de EU ligt, dan wordt mobiel bellen in het buitenland straks niet veel duurder dan in het land van herkomst en zullen de tarieven die nu nog berekend worden voor de ontvangst van gesprekken in het buitenland helemaal verdwijnen.

In sommige gevallen betekent dat dus dat de roaming tarieven van providers uitkomen op 1/20e van het huidige niveau, ofwel een daling van 95%. Hoewel dat uitzonderingen zullen zijn kan iedereen die wel eens in het buitenland gebeld heeft met zijn of haar GSM simpel narekenen dat de tarieven van de providers die het niet zo bont maken ook een stuk voordeliger zullen worden.

Hier kunnen jullie in ieder geval nog bekijken wat de diverse providers in de meeste Europese landen hun klanten momenteel in rekening brengen voor roaming in het buitenland.Gerelateerde links:
'OPTA's' blij met Europese regels voor roamingtarieven
Engelse 'Opta' duikt ook in roaming tarieven
Wa' kos da'? Mobiel bellen in het buitenland
Europese website over roaming kosten
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.