Nieuws
05 juli 2011 - Marc Wielaert

Roamen met Droam

Met de vakantie in zicht staan de roamingtarieven weer volop in de schijnwerpers. Europa dwingt de operators de burgers geen exorbitante kosten meer in rekening te brengen, en diverse operators bieden met aparte – tijdelijke – contractjes gunstiger tarieven dan ooit. Sinds een jaar is in Nederland ook ’n bedrijf actief met een eigen dienst voor roaming in het buitenland. Droam heeft overeenkomsten met tientallen operators in Europa en daarbuiten.

Ik zal eerlijk zeggen dat ik nog nooit van Droam gehoord had tot het bedrijf hier op MobileCowboys in een aantal reacties op een artikel over roaming genoemd werd als mogelijk alternatief. Die reactie werd al snel als sluikreclame gezien, en dat verwijt zal mij ook wellicht treffen, dus bij deze vast de disclaimer: ik heb geen enkel belang bij het plaatsen van dit artikel. Ik ben er nieuwsgierig naar geworden, heb het uitgezocht, en de optie uiteindelijk interessant genoeg bevonden om er anderen op te wijzen. Wellicht dat veel lezers prima uit de voeten kunnen met wat hun operator ze biedt, misschien dat ze Droam ook nog niet kennen en het liever even vergelijken. Deze posting is dus ook niet als vergelijkend warenonderzoek bedoeld: we zijn hier niet bij de Consumentenbond ;-)

Droam begon een jaar geleden en werd eerst in kleine kring bekend via Twitter. Misschien wat ongebruikelijk om je bedrijf in de markt te zetten, maar allicht ook een manier om voorzichtig te groeien. Het bedrijf levert een klein, übersimpel elektronisch kastje dat contact maakt met een buitenlandse operator, en dat vervolgens via WiFi aan de consument aanbiedt. Je maakt met je telefoon of tablet dus niet zelf contact met de buitenlandse operator, je kan zelfs “dataroaming” helemaal uitschakelen. Je maakt via WiFi contact met het kastje dat de roaming voor z’n rekening neemt.

Wat kost het?
In Europa heb je het over twee tarieven. Of ’n tarief voor 50MB per dag, of één voor 1GB in de periode van ’n maand. Het “omslagpunt” – als je het zo noemen kunt (want dat hangt af of je aan 50MB per dag genoeg hebt) – ligt bij circa tien dagen. Dan betaal  je voor het 50MB tarief per dag €62,50, terwijl je voor de 1GB voor een maand 65 euro betaalt. Het zal dus snel goedkoper zijn om voor de 1GB te kiezen, en ga je binnen de periode over de limiet heen betaal je 45 euro voor de volgende 1GB.

Het is overigens niet bij alle bestemmingen mogelijk om te kiezen uit deze twee opties, buiten Europa blijft de keuze snel beperkt tot de versie met 1GB, maar dat kan je op de site snel zelf checken, net als de afwijkende tarieven buiten Europa. In het landenmenu worden trouwens zo’n beetje alle landen van de wereld genoemd, maar wellicht is dat om vragen voor te zijn: nee, in Somalië kan je nog geen gebruik maken van Droam. Waar dat wel kan vind je op het tabblad “dekking”. Je kan trouwens wel een offerte aanvragen voor landen waar nog geen overeenkomst is, maar dat zijn in de regel landen waar de gemiddelde reiziger en vakantieganger niet om verlegen zit. 

Wat krijg je?
Toegang tot het beschikbare 3G signaal via WiFi. Het apparaat is dus wel afhankelijk van de dekking– zit je ergens op de Schotse hooglanden of de Franse Pyreneeën dan kan het zijn dat de ontvangst zo te wensen overlaat dat je weinig aan je Droam hebt – maar daar heb je er waarschijnlijk ook niet zo’n behoefte aan. Normaal gesproken claimt het bedrijf snelheden van 7,2 Mbps down en 5 Mbps up. Of dat realistisch is kan ik (nog) niet checken. Makkelijker meetbaar is het aantal apparaten dat je tegelijk op het kastje kunt aanmelden, dat zijn er vijf. Natuurlijk telt de dataconsumptie van alle apparaten mee – hoe meer apparaten je toegang verleent, hoe hoger je dataverbruik, dat spreekt voor zich.

Als het goed is – ik heb het nog niet kunnen uittesten – werkt het technisch erg eenvoudig. De Droam heeft twee knoppen. Met de onderste zet je ´m aan, vervolgens afwachten tot de lichtjes branden, net als je wellicht gewend bent van een router. Daarna leg je connectie via WiFi: de bovenste connectknop indrukken, verbinden met je eigen device, gaan. De accu van het apparaat moet zo’n 5 tot 6 uur standby zijn, en het bedrijf levert er een gewone lader en een autolader bij. Als je ’n bestelling plaats betaal je eerst een borg van 150 euro en krijg je het apparaat voor je vertrek met een retourenveloppe thuis in de bus.

Of Droam een zinvolle optie voor je is zal je zelf moeten uitzoeken. Zelf was ik aanvankelijk prettig verrast door T-Mobile’s “Travel & Surf” aanbod, waarbij je voor €14,95 per week “onbeperkt online” bent. Maar daar hangt wel een “fair use policy” aan van 100MB, waarna je van de hoge snelheid automatisch terugschakelt naar 64kbps – een inmiddels tergend traag tempo – tot het eind van de week waar je voor betaalde. Overigens kan je die periode tussentijds verlengen, en zal 100MB voor veel reizigers genoeg zijn, zeker als ze van hun vakantie genieten.

Maar voor wie meer wil (of moet) dan “af en toe de mail checken” kon 100MB wel eens krap bemeten zijn. Op m’n eigen telefoon heb ik een paar weken terug een datacounter geïnstalleerd die een onthullend inzicht gaf in wat ik via 3G en WiFi gebruik. Daar stond ik wel even van te kijken, vooral omdat ik nauwelijks audio of video stream. Maar zelfs al “beperk” je het online gebruik van je mobiel tot e-mail, surfen, twitter, facebook en dergelijke, dan heb ikzelf in ieder geval aan 100MB per week niet genoeg.

Of dat ook voor jou geldt moet jezelf bepalen. Nogmaals: misschien heb je wel ruim voldoende aan de mogelijkheden die je eigen operator biedt, of is een prepaidconstructie in het land van verblijf nog mogelijk, of heb je gewoon meer dan voldoende aan de WiFi op de camping (hoewel die ook maar zelden gratis is). Wat ik zelf ga doen weet ik nog niet: onbeperkt online relaxen, of gewoon eens ´n keer helemaal afschakelen, hoewel me dat een behoorlijke uitdaging lijkt ;-) Voor mensen die niet in het buitenland zijn om vakantie te vieren lijkt Droam me sowieso een interessant alternatief.

Over de auteur: Marc Wielaert