Nieuws
16 december 2011 - Ron Smeets

Ringtones nog altijd een winstgevende business (infographic)

Vanochtend kwam ik deze Ringtone infographic tegen. Daarin staan toch wel een aantal aardige weetjes over de industrie die de afgelopen jaren vooral negatief in het nieuws kwam. Malafide ringtone boeren wisten vooral jongeren jarenlang op slinkse wijze van hun beltegoed af te helpen met zogenaamde 'gratis' ringtones (games en wallpapers) die achteraf de start bleken te zijn van dure (wekelijkse) abonnementen waarvan de kosten tot vele tientallen euro's per maand konden oplopen.

Gelukkig zijn die praktijken mede door het optreden van de providers bij ons nagenoeg uitgebannen. Toch is de Ringtone industrie nog steeds 'booming'.

Dat is best wel opvallend te noemen want behalve het feit dat veel malafide, dure, aanbieders nu gebonden zijn aan strenge regels en zonder pardon geblokkeerd worden is het tegenwoordig ook veel makkelijker om je eigen, echt gratis, ringtones te maken. In onderstaande infographic, gemaakt door MusicProductonSchools, staat onder andere dat de Ringtone business nog steeds goed is voor eenderde van de totale mobiele muziekmarkt en dat er nog altijd vier keer meer geld mee verdiend wordt dan de muziekdiensten van Spotify, Rhapsody en Pandora bij elkaar. De omzet van de Ringtone industrie daalt overigens wel snel dus het is nog maar de vraag hoe lang dat nog duurt. Andere leuke weetjes uit de Infographic: De originele Nokia ringtone wordt nog altijd 2 miljard keer per dag 'afgespeeld' en Android gebruikers downloaden zeven keer meer gratis ringtones dan iPhone eigenaren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.