Nieuws
25 april 2006 - Ron Smeets

Ringtones gevolg of voorbode van een comeback?

Er is vrijwel geen levende (en dode) artiest meer te vinden die (een deel van) zijn repertoire al omgezet heeft in ringtones. Hoe lucratief dat kan zijn is al eens uitgerekend.

Logisch gevolg is dus ook dat ringtones ingezet worden als hulpmiddel bij, of vlak voor, een come-back van artiesten die we eigenlijk al lang vergeten waren of die jaren geleden gestopt zijn.

Neem nu Mariah Carey, hot in de 90-er jaren eigenlijk al jaren op haar retour. Totdat ze enkele maanden geleden met beroemde rappers als Snoop Dogg en Nelly in één klap weer wereldberoemd werd. Inmiddels heeft de donkere nachtegaal een deal gesloten met Pepsi voor het maken van een 20-tal unieke ringtones voor de frisdrank die deze zomer uitgebracht zullen worden.

Het verhaal van Abba zal bij vrijwel iedereen bekend zijn. De populairste Zweedse band ooit (en volgens mij ook de grote investeerders achter IKEA, maar daarover zal ik hier niet verder uitweiden) is al ettelijke jaren uit elkaar en heeft in die periode enkele revivals meegemaakt, zonder dat dat ooit tot een hereniging leidde.

Nu, na vele jaren van moeizame onderhandelingen over de rechten van Abba’s muziek hebben de voormalige bandleden eindelijk een ringtone deal geloten met Universal Records. Dit betekent dat vrijwel alle hits en ook de andere nummers ter download beschikbaar zullen komen als full-song truetones bij providers als Verizon, NTT Docomo, Vodafone en T-Mobile. Ruiken we daar een reunie ‘in the making’?!. Wie weet!Gerelateerde links:
Bach en Mozart in ringtone business
Amerikaanse consument vindt $1.25 genoeg
Wat levert een ringtone op?
'ABBA' ringtone als dank voor donaties
CD en Ringtone koppelverkoop
Madonna's nieuwe single eerst als TMF ringtone
Gratis ringtones kosten miljoenen
Ruzie over rechten Ringtoon in Rechtzaal
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.