Nieuws
10 mei 2006 - Ron Smeets

Ringtone piraterij kost miljarden

Volgens de analisten van Frost & Sullivan lopen de diverse mobiele providers in Europa dit jaar zo'n 3.5 miljard aan inkomsten mis als gevolg van de illigale stroom aan ringtones en muziek die gebruikers via hun mobieltjes verspreiden.

Volgens het rapport is momenteel zo'n 80% van alle mobiele content gehacked of op een andere manier gratis gedownload van websites , via Bluetooth of memory cards.

Een van de grootste problemen voor de operaters is de SMS en MMS fraude die bij sommige netwerken toegepast wordt. Het rapport treedt niet in detail, maar zegt wel dat 2.7 miljard van de gederfde inkomsten hieruit voort komt. De fraudeurs zorgen er dan voor dat een GSM direct nadat een ringtone of andere mobiele content via MMS of SMS, op een legale manier, gedownload is tijdelijk geblokkeerd wordt zodat de provider de 'gekochte' content niet in rekening kan brengen.

De overige 800 miljoen zijn te wijten aan het kraken van de anti-kopieerbeveiliging van de content en de onderlinge uitwisselen ervan.Gerelateerde links:
Amerikaanse consument vindt $1.25 genoeg
Ringtone zoekmachine vergelijkt prijzen
Media Markt ringtones: Ik ben toch niet gek!
Mobiele muziek goed voor 6 miljard in 2006
Mobiele muziekdiensten geen cashcow
Gratis ringtones kosten miljoenen
Ringtones moeten orgel redden
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.