Nieuws
31 oktober 2009 - Ron Smeets

Ringtagz: een nieuwe Jamba of niet?

Als je iemand belt die niet meteen opneemt dan hoor je al jaren het standaard 'tuuuut....tuuuut' toontje ;-) In sommige landen is het fenomeen van de ringback tones echter al behoorlijk ingeburgerd. Je hoort dan in plaats van de wachttoon muziek of een ander geluid dat de ontvangende beller op zijn mobiel geinstalleerd heeft. Een leuke feature maar je moet wel hopen dat jij, als beller, wel een beetje houdt van de muziekkeuze van diegene die jij belt ;-)

Binnenkort komt Ringtagz naar Nederland, onderdeel van het Engelse Muzicall. Deze provider van ringback tones maakt het mogelijk dat iedereen zijn of haar eigen muziek als ring-back tone in kan stellen. Leuk, maar de meest prangende vraag is natuurlijk meteen: Is het gratis of wordt dit gewoon weer een nieuwe dure ringtone provider?

Een heel begrijpelijke vraag want de meeste Ringtone providers hebben nu eenmaal niet zo'n goede naam. En terecht, want de slinkse manier waarop ze vooral jonge mobiele bellers geld uit hun zak (lees: beltegoed) proberen te kloppen is op z'n zachtst gezegd natuurlijk niet echt fraai. Als ringback tone providers zoals Ringtagz zich van dezelfde praktijken gaan bedienen dan zullen hun diensten ook door de meeste bellers terecht genegeerd worden.

Over Ringtagz kan ik online nog niet veel vinden. De domeinnaam is wel geregistreerd maar er gebeurt (nog) niets mee. Wel lees ik in een oud artikel over het voornemen van Muzicall om ringback tone diensten te gaan exploiteren en daarin wordt gesproken over €1,50 per ringback tone in combinatie met een abonnement van €1 per maand. Mwah, dat lijkt mee te vallen aangezien de meeste Ringtone providers al gauw 2 Euro voor een ringtone vragen en een abonnement tussen de 6 en 10 Euro PER WEEK kost. Toch ben ik van mening dat dergelijke diensten vrij van abonnementskosten zouden moeten zijn. Kijk, dat je moet betalen voor een ring(back) tone kan ik nog wel begrijpen, maar €1,50 is al meer dan wat je voor een gemiddeld (heel) nummer in iTunes, de Nokia Music Store of andere online muziekwinkels moet betalen. Als er vervolgens ook nog abonnementskosten in rekening gebracht worden, dan riekt het toch al gauw weer naar de 'standaard Ringtone geldklopperij', toch?

We zullen zien. Zoals gezegd is er nog niet veel informatie over Ringtagz te vinden. Als ze met kleine prijsjes (maximaal 75 cent of zo) en zonder abonnementskosten gaan werken, dan zou het wel een leuke service kunnen worden. Als ze echter de kant van de standaard ringtone providers 'kiezen' met dure tones en (hoge) abonnementskosten dan zijn jullie bij deze al gewaarschuwd!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.