Nieuws
30 mei 2012 - Ron Smeets

RIM verwacht het komende jaar meerdere 'verlieskwartalen'

Begin deze maand was Thorsten Heins nog vol vertrouwen in de toekomst van RIM en BlackBerry. Tijdens BlackBerry World had de Canadese fabrikant weliswaar weinig nieuws te melden maar volgens Heins was RIM klaar voor de toekomst en verloopt de ontwikkeling van BlackBerry 10 voortvarend. Het duurt echter nog tot oktober (op z'n vroegst) voordat de eerste nieuwe, BB10, toestellen in de winkels gaan verschijnen.

Het grote wachten is dus begonnen en nu heeft Heins alvast een voorschot genomen op de resultaten van de komende kwartalen. 

Tegenover investeerders liet Heins weten dat het komende jaar een periode van uitdagingen zal worden. Hij verwacht dan ook dat RIM nog enkele opeenvolgende 'verlieskwartalen' zal moeten incasseren. Daarnaast waarschuwde hij de investeerders ook voor het feit dat RIM in deze periode minder toestellen zal verkopen en dat die toestellen met lagere prijskaartjes in de winkels zullen verschijnen. Toch liet hij ook weten dat RIM er alles aan zal doen om de concurrentiestrijd in zowel de zakelijke- als consumentenmatkt te kunnen blijven voeren.

Dat de huidige, BB7, toestellen minder populair zijn is al geen nieuws meer, maar nu BlackBerry klanten al weten dat BB7 eind dit jaar gaat sterven (min of meer het pad dat Nokia in 2011 met Symbian volgde) zullen steeds minder gebruikers voor een 'oud' toestel en OS kiezen. Je hoeft bepaald geen expert te zijn om dat te beredeneren.

Tijdens de meeting met investeerders ging Heins niet in detail in op de geruchte omtrent op handen zijnde massa ontslagen bij RIM. Wel zei hij dat er de komende tijd fors bezuinigd gaat worden op zowel de uitgaven als het personeelsbestand. Feitelijk zegt hij daarmee al meer dan genoeg voor wat betreft een komende ontslagronde, toch?

Het wordt dus een spannend jaar voor RIM. Ik blijf het vreemd vinden dat de fabrikant toch besloten heeft om, ondanks het feit dat ze nog niets substantieels konden tonen (lees: een ECHT werken prototype van BlackBerry 10), BlackBerry World begin mei te houden. Mijns inziens hadden ze er beter aan gedaan om dat event uit te stellen tot september om daar dan, a-la Stephen Elop, het eerste BlackBerry 10 toestel te presenteren met de mededeling 'Hier is ie en hij ligt over 2 weken in de winkels'. Dan hadden ze het momentum (of de hype) kunnen vasthouden. Nu zijn ontwikkelaars weliswaar al bezig met BB10 maar wete de klanten niet beter dan dat ze pas over een maand of vijf meer te zien krijgen.

De tijd zal leren of RIM er nog bovenop komt als BB10 en de eerste toestellen met dat nieuwe OS, dat er op zich prima uitziet, in de winkels verschijnen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.